Najnovije

AMBASADOR RUSIJE U BIH: "Znao sam šta me očekuje ovde"

Odlazeći ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da je njegova zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da doprinosi procesu stabilizacije u BiH.

Petar Ivancov. (Foto: Jutjub)

- U BiH sam došao pre šest godina, ali pre toga sam se četiri godine bavio BiH i Balkanom u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, tako da sam znao šta me očekuje ovde - rekao je Ivancov, prenosi Srna. Istakao je da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose sa BiH.

Komentarišući sednicu Saveta bezbednosti UN povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivancov je ocenio da je dobro što je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja organizovao sednicu i da je to dobra inicijativa.

- Dva puta godišnje svedočimo sednicama Savjeta bezbednosti UN na kojima govori visoki predstavnik u BiH. Na poslednjoj sjednici je omogućeno da se čuje glas naroda iz BiH, odnosno da govore lideri tri naroda - naveo je Ivancov.

On je naglasio da sa predstavnicima zemalja koje su članice Saveta za sprovođenje mira u BiH ima isti zadatak, a to je mirna i stabilna BiH.

- Razlika među nama jeste uloga međunarodne zajednice u BiH. Rusija polazi od toga da je njena uloga da savetuje i doprinosi pozitivnim procesima, a ne bude tutor lokalnim stranama - rekao je Ivancov za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da u 14 prioriteta Evropske komisije piše da OHR ne može postojati na putu BiH ka EU.

- OHR je trebalo da bude zatvoren još 2007. godine, o čemu je odlučio Savet za sprovođenje mira. Dva konstitutivna naroda ne žele OHR i možda je došlo vreme da bude zatvoren i što se ranije to dogodi, biće bolje za BiH kako bi njeni narodi mogli da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je Ivancov.

On je napomenuo da visoki predstavnik u BiH često pokušava da bude predstavnik EU i direktno kaže da treba biti više Brisela nego Dejtonskog sporazuma, što je neprihvatljivo.

- Visoki predstavnik ima mandat, a to je Dejtonski mirovni sporazum. Ako govori da ovaj sporazum ne treba da postoji, zašto će onda ovde. Ako govori da EU mora biti umesto Dejtonskog sporazuma, onda nije potreban i mora da ode - poručio je Ivancov.

Arno Gujon dobio mesto pri vladi Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA