Najnovije

Američko-ruski odnosi pod Trampom stigli do hladnog rata, pod Bajdenom će doći do – ledenog rata

Po većini procena i prognoza, sa ulaskom DŽoa Bajdena u Belu kuću uslediće dalje pogoršavanje američko-ruskih odnosa.

Američki brodovi (Foto: navy.mil)

A ubrzano su se pogoršavali i tokom dve poslednje godine vladavine Donalda Trampa. Čak i poslednjih dana kada aktuelni američki predsednik ima sve više razloga da „pakuje kofere“.

Dozvolio je da razarač „DŽon Mekejn“ uđe u teritorijalne vode Rusije u Japanskom moru – u Zalivu Petra Velikog. Pod izgovorom da tako obezbeđuje „slobodu plovidbe“.

Ne protivi se nameri svojih resornih ministarstava da protiv 28 ruskih pravnih lica – zbog saradnje sa vojno-odbrambenim kompleksom Kine – uvedu sankcije.

Ne protivi se ni slanju – verovatno deseti put za poslednjih nekoliko godina – razarača „Donald Kuk“ u Crno more. Radi `čačkanja Krima` i demonstracije podrške Ukrajini.

Oba američka razarača morala su da se suoče sa ruskim vojnim brodovima. „DŽon Mekejn“ je naspram sebe imao ruski veliki protivpodmornički brod „Admiral Vinogradov“ čiji kapetan je otvoreno zapretio da će pramcem udariti u „Mekejna“ ako odmah ne napusti teritorijalne vode Rueije.

Amerikanci su se povinovali, a britanski list Daily Express povodom ova dva incidenta je ocenio da se povećava rizik da SAD i Rusija započnu treći svetski rat.

U Moskvi ne idu do novog svetskog rata, ali računaju sa daljim pogoršavanjem i zatezanjem odnosa sa Vašingtonom.

Uticajni ruski senator Aleksej Puškov, koji je i priznati spoljnopolitički ekspert, izjavio je da su SAD  i Rusija sada u hladnom ratu i procenio da će će se odnosi dve zemlje izroditi u „ledeni rat“.

Čak je ukazao: „Trampova administracija odlazi, ali i dalje nastoji da nanese Rusiji što više štete. Pretpostavljam da će Bajden nastaviti taj kurs sa još većim žarom. Veliki su izgledi da ćemo dobiti ledeni rat“.

Puškov je imao u vidu i činjenicu da se među pomenutih ruskih 28 pravnih lica nalazi i Ministarstvo odbrane RF sa više poznatih vojnih fabrika, uključujući proizvođače avionskih motora i helikoptera, i instituta.

Sirijska vojska uništila turske tenkove. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA