Najnovije

ISTAKNUTA ALBANSKA ZASTAVA U SKUPŠTINI SRBIJE: Dačić odgovorio u svom stilu (VIDEO)

Poslanik Šaip Kamberi zatražio je izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i u "prilog tome" postavio zastavicu Albanije na poslaničku klupu ispred sebe. Na insistiranje predsednika parlamenta Ivice Dačića, morao je da je ukloni.

Šaip Kamberi i zastave (Foto: Jutjub)

"Danas se zastava Srbije slobodno vijori u Gračanici, Kumanovu... gde tamošnji Srbi uživaju svoja prava. U tome ne vidim ništa sporno, ali isto ne važi u Srbiji", rekao je Kamberi.

Dačić: Tolerancija na najvišem mogućem nivou 

Na to je reagovao Dačić ističući da je tolerancija u Srbiji na najvišem mogućem nivou, ali je zamolio Kamberija da poštuje Poslovnik, koji ne dozvoljava unošenje bilo čega što nije deo skupštinskog marterijala, a naročito isticanje zastava drugih zemalja.

"Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije, jer to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji. Ako to ne želite, onda ćemo zaista napraviti pauzu", rekao je Dačić.

Na to je Kamberi uzvratio da je to učinio u skladu sa Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne, ali da "ukoliko nema tolike tolerancije"...na šta je Dačić uzvratio da "nema tolerancije za kršenje Poslovnika".

"U redu", rekao je Kamberi i uklonio zastavice sa svoje poslaničke klupe.

Kamberi i drugi put istakao zastavu 

Međutim, u nastavku sednice je Kamberi ipak rekao da u odgovarajućem zakonu piše da se u Srbiji može isticati zastava druge zemlje, ukoliko se uz nju postavi i zastava Srbije. Poštovao je, tvrdi, zakon, a Dačićevo reagovanje nazvao je cenzurom.

Dačić se ponovo pozvao na Poslovnik parlamenta i naglasio da u njemu jasno piše da je u zgradu parlamenta zabranjeno unošenje i isticanje zastave strane države, osim u onim prostorijama koje su poslaničkim grupama dodeljene na korišćenje.

"Ne znam šta piše u drugim zakonima, ali znam šta jasno piše u Poslovniku i šta se sme u ovoj sali gde se održavaju sednice Skupštine. Najljubaznije vas molim da poštujete Poslovnik i poruku o unutrašnjem miru", poručio je Dačić Kamberiju.

Dačić je naveo da parlament jeste mesto gde svako ima pravo da kaže šta misli, iako ostali poslanici možda s tim nisu saglasni, te da je zadovoljan što se u parlamentu vode polemike o najtežim i najsloženijim temama.

"Ipak, morate da budete svesni da je ovo Skupština Srbije i da vi niste poslanik strane države i da se u tom smislu morate ponašati u skladu sa Poslovnikom koji uređuje rad u zgradi Narodne skupštine", zaključio je Dačić.

Dačić je nakon toga rekao Kamberiju da mu je drago što nije istakao zastavu tzv. Kosova.

"Drago mi je što ste istakli zastavu Srbije, što ne radite tako često, a s druge strane i pored toga što ste istakli zastavu Albanije, moram da kažem da mi je lakše što niste istakli zastavu Kosova, jer ipak to kazuje da ste i vi svesni da kada se u Gračanici vijori srpska zastava, da to nije zastava strane države, nego ove države Srbije", rekao je Dačić Kamberiju.

Dodao je da to govori bez bilo kakve zluradosti, već iz želje da se dijalog u parlametnu odvija i o najtežim temama.

Koju funkciju pri Vladi Srbije je dobio Arno Gujon, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA