Najnovije

''RUSIJA MOŽE DA IMA PROBLEME'': Ekspert hitno pozvao Lukašenka da napusti zemlju

Ono što se dešava u Belorusiji može se nazvati građanskim ratom. Tamo je već poginulo najmanje deset ljudi, a više od 30 hiljada je ranjeno. Trenutna situacija u zemlji je takva da ne dozvoljava da se vode pregovori sa predsednikom Lukašenkom, kome bi bilo bolje da podnese ostavku i preda vlast. Ako se događaji budu razvijali po drugačijem scenariju, onda i Rusija može da ima probleme, kaže Dmitrij Bolkunec, ekspert za rusko-beloruske odnose.

Aleksandar Lukašenko (Foto: Predsedništvo Belorusije)

„Najbolja opcija za Lukašenka – da se potrudi da preda vlast i podnese ostavku, i da napusti zemlju“, uverava on.

Opasno je za Lukašenka da ostane u Belorusiji, jer će ljudi zahtevati da se sudi bivšem predsedniku. Međutim, kako je sugerisao stručnjak, beloruski lider verovatno neće dobrovoljno otići s vlasti. Ova opcija je, takođe, opasna po Moskvu, s obzirom na verovatne sankcije koje bi uveo Zapad.

„Ako on to ne učini, Sjedinjene Države i Evropa uvešće Republici oštre sankcije, zbog kojih bi i Rusija mogla da ima probleme“, citira izjavu Bolkunca URA.RU.

Takođe, prema njegovom mišljenju, beloruska opozicija će uskoro dobiti nove lidere.

Sukobe vlasti i opoziciono orjentisanih građana u Belorusiji izazvali su rezultati predsedničkih izbora, koji su održani početkom avgusta. Lukašenko je objavio pobedu na izborima osvojivši, kako je saopštila CIK, 80,1% glasova.

Opozicija je odmah pokrenula protestne akcije, koje postepeno jenjavaju, ali još uvek ne prestaju. Organi reda strogo suzbijaju svaki pokušaj nelegalnih akcija.

Belorusko Ministarstvo odbrane je, u međuvremenu, „zabrinuto“ zbog situacije na zapadnim granicama i naglašava važnost zajedničkih manevara sa Rusijom.

O erdoganovom planu za Karabah pročitajte OVDE.

Izvor: Balkanrus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA