Najnovije

UZALUD SLAVLJE: Bajden dolazi prekasno da bi spasio Crnu Goru od dritanizacije i reintegracije sa Srbijom

Nažalost, novoizabrani predsednik SAD-a DŽo Bajden dolazi prekasno da bi spasio Crnu Goru od dritanizacije, nakon koje će vaša država ići ka postepenoj reintegraciji sa Srbijom. Na toj platformi su saveznici Dritana Abazovića dobili glasove, kaže u razgovoru za CdM Reuf Bajrović, kopredsedavajući Američko-evropske alijanse sa sedištem u Vašingtonu.

Đukanović i Bajden (Foto: Vlada CG)

On je tvrdi da će prva promena u Crnoj Gori biti ta, da će Bošnjaci i Albanci izgubiti 90 odsto uticaja u institucijama, ali i da je Bajdenova osetljivost na takve stvari šansa da se sruše dritanovci, jer bez njih nema pro-četničke vlasti.

U nastavku ističe da „crnogorski patrioti“ moraju biti spremni da se političkom rovovskom borbom spreči nepopravljiva šteta po državnost Crne Gore do idućih izbora.

“Vrlo je važno da se ta nesretna promena vlasti iskoristi da bi se konačno upokojila laž o diktaturi Mila Đukanovića. DPS i saveznici su olako pustili da pro-četnička opozicija gradi taj narativ u međunarodnim krugovima nakon ulaska Crne Gore u NATO. Imanje države znači konstantnu budnost. Nema, što bi mi u Bosni rekli, rahatluka”, poručuje Bajrović.

Bajrović šalje i jasnu poruku – Ko god voli Crnu Goru će morati dati sve od sebe da prijateljima Crne Gore oko Bajdena objasni da dikature nikad nije bilo, i da je Crna Gora slobodnija od dobrog dela članica EU.

“Prva promena u Crnoj Gori biće to da će Bošnjaci i Albanci izgubiti 90 odsto uticaja u institucijama. Bajdenova osetljivost na takve stvari je šansa da se sruše dritanovci, a bez njih nema ni pro-četničke vlasti”, navodi Bajrović.

Govoreći o značaju Bajdenove pobjede za samoproglašeno Kosovo, Bajrović je jasan – Kosovo je nezavisna država i tako će ostati sve dok u njemu ostanu vojnici SAD i NATO. Kosovska elita je ozbiljna i svesna ove činjenice.

No, upozorava,  „da se Srbija opet naoružala do zuba i sigurno bi deo elite u Beogradu probao da vojno opet uzme delove Kosova, da je to ikako moguće“.

“Pošto nema budala koje bi krenule na NATO vojnike, sada Beograd igra igru iscrpljivanja Zapada s nadom da će se umoriti i napustiti Kosovo. Nade da će Vučić biti razuman i krenuti putem priznanja realnosti Kosova kao nezavisne države su mrtve”, tvrdi Bajrović .

On smatra da je za očekivati  da će nova administracija u Vašingtonu probati da ponovo uspostavi regionalni balans koji je, navodno, dodatno narušio Tramp kada je nedavno otvoreno stao na stranu Srbije.

„Crna Gora tu ima važnu ulogu jer je članica NATO i eventualno okretanje nove vlasti prema Beogradu će biti ozbiljan udarac za Ameriku koja ipak želi da se Ruski uticaj u regionu smanji. Sada će nešto po tom pitanju i probati da se uradi. Iako, ruku na srce, prve dve godine Trampove vladavine su po Zapadni Balkan bile dobre jer je glavna osoba za naš region bio Majk Pens. Ulazak Crne Gore u NATO je dobrim delom njeogova, i zasluga obaveštajnih službi koje su pomogle da se spreči državni udar 2016. i pospeši istraga i suđenje učesnicima”, navodi Bajrović.

Na kraju, Bajrović zaključuje – „svi koji su zapadno orijentisani mogu da odahnu nakon što je Bajden izabran za predsednika SAD. Kosovari, Bosanci i Crnogorci posebno“.

Kakvo je pravo stanje srpske ekonomije, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S/CdM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA