Najnovije

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE: Obavezno izgovorite ovo da vas ne bi zadesila nesreća

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik svetih mučenika Gurija, Samona i Aviva. Ovaj praznik, koji je ujedno i prvi dan Božićnog posta obeležava se 15. novembra po starom, odnosno 28. novembra po novom kalendaru

Sveci (Foto: Jutjub)

Prilikom gonjenja hrišćanja, za vreme careva Dioklecijana i Maksimijana, u gradu Edesi uhvaćena su dva druga: Gurije i Samon.

Izvedeni su pred sudiju koji im zapreti smrću ukoliko se ne pokore naredbi cara o tome da se klanjanju idolima, na šta mu oni odgovoriše: “Ako se pokorimo naredbi carskoj, propašćemo, čak i ako nas ti ne ubiješ.”

Nakon toga, svirepo su mučeni i bačeni u tamnicu u kojoj su ostali od 1.avgusta do 10.novembra. Trpeli su veliku glad i teškoću.Nakon toga ih osudiše na smrt 322. god. za vreme cara Likinija.

Kasnije je i Aviv đakon Edeski, završio kao i oni. NJegova majka je izvadila iz ognja njegovo telo i sahranila ga pored Gurija i Samona.

Kad je gonjenje hrišćana prestalo, podignut je hram u njihovu čast, a mošti su položili u jedan kovčeg. Nakon toga, počela su mnoga čuda da se dešavaju.

Jedan od tih čuda vezuju se za priču o udovici. Naime, jedna udovica u Edesi imnala je ćerku  kojom se oženio jedan Got vojnik iz grčke vojske. Kako se ta žena plašila da da svoju ćerku u daleku zemlju, Got se zakle na grobu sveta tri mučenika, da nikakvo zlo neće devojci učiniti nego da će je uzeti za zakonitu ženu, pošto je kako je tvrdio, neoženjen. U stvari, bio je već u braku. A devojku koju je uzeo držao je kao robinju dok mu ne umre zakonita žena. Kada se to dogodi, on u dogovoru sa svojom rodbinom sa mrtvom ženom će da zakopa i živu robinju. Devojka u suzama molila Sv. mučenike da je spasu. I oni joj se javiše u grobu, uzeše je i trenutno preneše iz Gotske zemlje u Edesu, u svoju crkvu.  Sutradan, kadasu otvorili crkvu, našli su devojku kraj groba svetitelja, i tako su saznali o njenom čudesnom izbavljenju.

Ovu molitvu treba danas izgovoriti: "Čudesa svetih Tvojih, kao stenu neoborivu si nam darovao Hriste Bože: njihovim molitvama savete zlorečitih razori, osnaži silu carstva, kao jedini Blag i Čovekoljubac".

Nećemo dozvoliti da hvataju našu decu i vakcinišu bez naše dozvole! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube