Najnovije

PRIMARIJUS DR: Situacija je katastrofalna, zakasnilo se sa merama

Imali smo celo leto da se tehnički pripremimo, da se zdravstvo odmori, da se edukuju mladi zdravstveni radnici, tehnička podrška. Sve je to trebalo letos uraditi, a i pošto je situacija u septembru i u jednom delu oktobra bila mirna, i taj period iskoristiti za to. Strašno mnogo vremena je izgubljeno, i ne znam o čemu se tada razmišljalo, o nekim drugim stvarima, formiranju Vlade ili čemu već. Organizaciono smo mnogo loši - rekla je primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti u penziji.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako vidite celu situaciju sa koronavirusom, jesmo li mnogo zakasnili sa merama?

- Situaciju vidim kao zaista katastrofalnu. Broj zaraženih se povećava, to je već eksponencijalni rast, ne samo broj zaraženih, nego i broj preminulih i broj onih na respiratoru i broj prijema u bolnicu. To su pokazatelji koji nedvosmisleno govore, vidite gužve svuda. Naravno da se zakasnilo sa merama, i te kako se zakasnilo sa merama.

Šta je trebalo raditi?

- Trebalo je mnogo ranije da se predvidi situacija, ne treba biti vidovit pa predvideti šta nas čeka. Neka niko nije ni očekivao ovako strašan scenario, ali sigurno da je bilo totalno nerealno očekivati da se tokom jeseni i zime ne dešava ništa, odnosno da neće biti tog novog talasa. Imali smo celo leto da se tehnički pripremimo, da se zdravstvo odmori, da se edukuju mladi zdravstveni radnici, tehnička podrška. Sve je to trebalo letos uraditi, i septembar koji nam je bio miran, i deo oktobra koji je bio miran iskoristiti za to. Čak smo i dobili malo na vremenu sa izvesnim zakašnjenjem ovog talasa. Tu je strašno mnogo vremena izgubljeno, i ne znam o čemu se tada razmišljalo, o nekim drugim stvarima, formiranju Vlade ili čemu već. Organizaciono smo toliko loši da je prosto neverovatno.

Mi nemamo dovoljno lekara, bio je i konkurs koji je Klinički centar objavio, gde se traži više od 250 lekara specijalista, medicinskih radnika, osoblja. U kakvoj smo to situaciji trenutno?

- U jako teškoj smo situaciji, jer lekara nema inače, godinama je pre toga vladala zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Nisu dozvoljavane specijalizacije, oni koji su mogli išli su na volonterske specijalizacije, ali od države nisu mogle da se dobiju regularnim putem, mislim da to ide uz njihovo plaćanje. A zna se koliko je potrebno godina i godina da bi se napravio lekar specijalista. Uz sve godine školovanja, potrebno je i da se prođe opšta praksa, i specijalizacija koja traje 4,5 godina, izvesna iskustva da bi zaista lekar specijalista bio zreo. Ali, sada se zakasnilo i u toj primarnoj zaštiti, u osnovnoj edukaciji tih mladih lekara koji su na Zavodu za zapošljavanje, i ne samo mladih lekara, nego i zdravstvenih radnika, sestara tehničara. Sa njihovom edukacijom bismo strašno mmogo dobili, makar da se ne gubi ovoliko vremena, da mnoge administrativne stvari, kojih ima jako puno. Sve se to moglo uraditi, dobro edukovati zdravstvene radnike. Organizacija je osnov svega.

Šta nam je sad raditi, gde će nas sve ovo dovesti? Zatvaranje potpuno Srbija ne može ekonomski da izdrži, ali, sa druge strane, je l' to znači da ekonomiju stavljamo pre života ljudi?

- Zdravlje ljudi mora da bude na prvom mestu, i o tome je apsurdno diskutovati. Tu nema dileme. Ovim palijativnim merama i seckanjem na kašičicu, svaki dan po malo, skraćivanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata, je u stvari dolivanje po malo vode na razbuktali požar. Zakasnilo se sa zatvaranjem splavova, sa zatvaranjem masovnih žurki, zabava, veselja, okupljanja. To je trebalo mnogo ranije sprečiti, kontrolisati, zatvoriti, poštovati već predviđene mere, nošenje maski, držanje distance. Tu je trebalo edukovati narod, realnim objašnjenjem, bez dizanja panike, pretnji. Ne može narod da bude kriv ako od Kriznog štaba, državnog rukovodstva, predsednika države ne dobija primer adekvatnog ponašanja. Kada bi se predsednik Vučić svuda pojavljivao sa maskom, mislim da bi, ne znam koliko procenata njegovih pristalica, simpatizera, takođe stavili masku. Ali, i maska mora da se koristi pravilno, što znači da je edukacija najbitnija. Narod je sluđen od gomile informacija, ne mogu da se snađu, a ima i onih antimaskera, koji ne priznaju koronu. Edukacija ne može preko noći, nego mora da se vrši preko svih medija, poruke da se šalju kako se treba ponašati, bez vikanja, bez pojavljivanja u toku noći sa nekim ubitačnim porukama. Sve je to toliko iritantno za narod koji je već povređen, bolestan od drugih bolesti, ne samo od korone. 

Kako komentarišete navode da smo najbolji u Evropi po broju smrtnosti. Da li ima smisla pričati ove priče trenutno, kada smo u ovoliko teškoj situaciji, i porediti se sa bilo kim?

- Zaista ne znam da li iko veruje, pa i oni sami u to što pričaju. To su sve marketinški potezi u svrhu predizborne kampanje. Vladajuća stranka je non stop u predizbornoj kampanji, njihov marketing ide u tom smislu da se svaka situacija koristi za to da se njihov, ionako visok uticaj još više učvrsti i podigne. To da smo najbolji u Evropi zvuči toliko apsurdno da je besmisleno uopšte i diskutovati o tome, a i uzimati te navode u razmatranje. Po čemu možemo biti najbolji u Evropi? Sada, nažalost, možemo biti najgori po lošoj organizaciji, po broju obolelih, po velikoj smrtnosti, po nedostatku kadra.

Kada vi predviđate da će ova situacija da se završi?

- Sigurno će ovo trajati neko vreme.

Da li bi nam u ovom trenutku pomoglo totalno zatvaranje?

- Krizni štab je fokusiran da donosi restriktivne mere, trebalo bi da se fokusira na poboljšanje organizacije posla, na reorganizaciju, na otvaranje novih kapaciteta, na taj medicinski deo. Sada su svi bukvalno zaraženi. Ne znamo zašto bismo se sada zatvarali kada su sve porodice zatvorene, ne vidim tu neki benefit od takve mere sada, a pri tom bi izazvali i ljudski bes i gnev naroda. LJudski apel je na to da se smanji maksimalno broj kontakata, da se nekako angažuju hoteli i moteli koji su prazni, ali sve je bolje kako bi se rasteretile velike bolnice, ali i te porodice koje žive u skučenijim prostorima i ne mogu da se izoluju u jednom stanu. Zaraženi bi trebalo da budu smešteni, da ne šire zarazu i kontakte, jer nemoguće je pratiti kontakte. Treba da se naprave takve smene da se specijalisti koji mogu da leče najteže pacijente sačuvaju kako bi samo lečili pacijente, da se rasterete svih drugih pratećih stvari, dokumentacije. Sve se to može uz dobru organizaciju, a može se i popraviti velika napravljena šteta.

Kakav vam je stav oko vakcine protiv Kovid-19, i da li će je Srbija zaista dobiti u decembru?

- Mnogo jače i na višem nivou zemlje od nas se ne usuđuju da daju takve prognoze. Ta vakcina je u završnoj fazi testranja, kada izađe, prva količina će biti gotova za distribuciju možda, u najboljem mogućem scenariju krajem decembra. To nikako ne znači da će i u Srbiju stići pre Nove godine. Naravno, sve oči su uprte u njih, da budu sa što manje neželjenih efekata, da budu što kvalitetnije, efikasne protiv suzbijanja, ali ih ne očekujem toliko brzo. Narodu je nejasno kako su ovako brzo napravljene u odnosu na pre, ali ja tu imam jedno realno objašnjenje, nauka je napredovala u odnosu na pre, postoje laboratorije koje su mnogo jake i moćne, tu je svetski kapital i sada se oni bore ko će prvi da napravi vakcinu, a pandemija vlada svetom, uništava toliko ljudi, ekonomiju, interes je svima da se što pre napravi - završava prim. dr Plavšić.

Kada kreće novo zaključavanje građana, saznajte OVDE!

Izvor: Direktno

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA