Najnovije

APATURAJ: Svi pamtimo 1999... pamtimo Ruse, verujem i oni nas!

Srbija je čvrst, pouzdan i stabilan partner, rekao je DŽejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku.

DŽejms Apaturaj (Foto: Jutjub)

Za B92 govorio je o članstvu Srbije u NATO, ali i o ruskom uticaju u našoj zemlji.
Nedavno je predsedavajući Vojnog odbora NATO Petr Pavel upozorio na novi sukob na Balkanu, zbog uticaja Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina na Srbiju i Republiku Srpsku, što je Srbija shvatila kao pretnju. 
Apaturaj kaže da ništa što je general Pavel rekao ne upozorava na konflikte u regionu. 
“To je bio jednostavno pogrešan prevod. Mi moramo da pratimo eventualnu tenziju u regionu. Razgovarali smo o poseti vašeg premijera sedištu NATO i prva stvar koji želimo da čujemo je kakva je bezbednosna procena ovdašnje situacije. Zanimaju nas vaši odnosi sa Hrvatskom, migrantska kriza i tako dalje. Mi nismo videli ni potencijalni konflikt ovde i general Pavel to nije tako pominjao”, naveo je Apaturaj. 
Na pitanje šta lično misli o situaciji u regionu kaže da se stvari, ako se pogleda 20 godina unazad, generalno dobro kreću. 
”Gledao sam kako srpski i albanski premijeri razgovaraju… Ponovo se radi na teškim pitanjima, uključujući i Kosovo, ali postoji politički dijalog i zadovoljno smo time. Srbija se približava Evropskoj uniji i to je divno i reforme su dobre za Srbiju, ali smo videli da odnosi idu gore-dole. Po pitanju migrantske krize, Srbija definitivno igra konstruktivnu ulogu”, istakao je Apaturaj. 
Konstatovao je da je moguće da Srbija uđe u Evropsku uniju, a da ne postane članica NATO. 
“Baš kao i obratno. Te stvari nisu automatski povezane. Sledeći koraci neće biti radikalni, želimo da gradimo odnose korak po korak. Imamo kontinuitet kada su u pitanju dobri odnosi i sa ovom i sa prethodnim vladama. Radimo praktične stvari. Želimo da finansiramo razne programe ovde i da to ljudi vide”, rekao je Apaturaj. 
Posledice NATO agresije 1999. godine izgleda kao da su ostavljene same da se rešavaju. Na pitanje kako NATO može da se približi građanima Srbije Apaturaj je istakao da se do sada dosta radilo na obostranoj saradnji i poverenju. 
“Svi pamtimo 1999… Vaš šef diplomatije je predložio neke programe, pa se nadamo da ćemo se njima baviti detaljnije kada vaš premijer dođe u našu centralu u SAD”, kratko je odgovorio Apaturaj. 
Ocenio je i da ga ne brine uticaj Rusije na Balkanu. 
“Naravno da ovde postoji ruski uticaj, ali on ne usporava jasnu opredeljenost Srbije ka EU. Naravno da pažljivo pratimo ruske aktivnosti ovde, verujem i oni naše. Želimo da zemlje u regionu naprave svoje izbore, za koju god stranu da se odluče i dok su nezavisne, mi nemamo problem sa tim”, zaključio je Apaturaj.
Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA