Najnovije

AMFILOHIJEV ZAVET TEST ZA KRIVOKAPIĆA: Pozivanje na Kosovo tokom ispraćaja mitropolita otvara pitanje povlačenja lažne države

Poruke i sveukupna atmosfera sa ispraćaja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, opisane kao njegov "poslednji kosovski zavet", jasno su pokazale stav vernika SPC u Crnoj Gori prema južnoj srpskoj pokrajini, ali i razlike u stavovima po ovom pitanju sa novom političkom većinom predvođenom mandatarom Zdravkom Krivokapićem.

Amfilohije (Foto: Mitropolija)

U foto-finišu sastavljanja vlade, najavljene kao ekspertske i vremenski oročene, i mitropolitova sahrana jasno je nagovestila težinu tereta koji će nositi nova vlast u Podgorici.

Imena članova nove izvršne vlasti u Crnoj Gori mogla bi da budu poznata već krajem ove nedelje. Oročeni kabinet mandatara Krivokapića, osim što je preuzeo obavezu da sprovede reforme, imaće i nezahvalan zadatak da relaksira političke i nacionalne napetosti u Crnoj Gori. Tok pregovora o sastavu kabineta, uticaji stranih ambasada i poslovnih ljudi i precrtavanje lidera Demokratskog fronta sa spiska ministara, međutim, ne ulivaju poverenje da će Krivokapić imati snage da državu oslobodi stega Đukanovićevog režima.

Osim kosovskog, novu vladu Crne Gore već žulja i srpski "kamen". Makar tako je doživljeno rutinsko skidanje sa dnevnog reda liste zahteva Demokratskog fronta o promeni Ustava kao preduslova za "legalizovanje" srpskog jezika kao službenog, uvođenje trobojke Petrovića kao narodne zastave i izostavljanja spornih stihova Sekule Drljevića iz himne Crne Gore.

Poslednju šansu za dogovor o zajedničkom rešavanju nagomilanih problema kao zaostavštine vladavine DPS ugasio je sam Krivokapić, koji je u intervjuu beogradskom "Nedeljniku" prikazao sve suprotnosti u odnosima među liderima pobedničkih koalicija.

- Vlada čiji bi članovi bili lideri Demokratskog fronta u startu bi imala nižu reputaciju. To bi bila vlada koja ne bi bila svesrdno prihvaćena od relevantnih međunarodnih institucija. Timski rad u vladi kakvu ja vidim zahteva drugačiji profil ličnosti - obrazložio je Krivokapić ultimativni zahtev da mesta za lidere Fronta u svom kabinetu - nema.

Ovakav istup Krivokapića u koaliciji "Za budućnost Crne Gore", koja je na izborima osvojila najveći broj poslaničkih mandata, ocenjen je kao ponižavajući i skandalozan. U ovoj koaliciji nagovestili su i da Krivokapićeva biografija sadrži i manje poznate delove koji se tiču saradnje sa nedeljnikom "Monitor", glasanja za DPS i veza sa biznismenom Miodragom Perovićem, koji je "dirigovao udruženjem profesora koje se zalagalo za razbijanje državne zajednice sa Srbijom".

- Ovo može da izjavi samo neko ko je napravio dil sa Đukanovićem. Krivokapić protiv njega nije rekao nijednu reč. Smeta Demokratski front, a DPS ne smeta - rekao je jedan od lidera Fronta Nebojša Medojević.

On je juče na svom fejsbuk-nalogu objavio da je Milan Marković sa liste "Crno na bijelo", nekadašnji pomoćnik ministra Milutina Simovića, kandidat za ministra poljoprivrede u novoj vladi Crne Gore.

- Milan Marković, pomoćnik ministra Simovića, član Vlade DPS. U evidenciji sigurnog glasa DPS bio evidentiran kao sigurni glasač za izbore 30. 8. 2020. Sad je kandidat za ministra poljoprivrede!!! Meni je ovo teška sprdnja. Nadam se da su Vlado Božović i Gojko Perović zadovoljni ovom prevarom. Optuživali su nas, koje je narod glasao da se borimo za fotelje, a sad ispade da se za sve fotelje bore Gojko Perović, Vlado Božović, Miško Perović i Željko Ivanović. Za koje niko nije glasao - napisao je Medojević.

Turska bi da pokori Srbiju i Balkan. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA