Najnovije

FRANCUSKI "LOVCI" RAZMONTIRALI DŽIHADISTE: Uništena grupa je bila ogranak Al-Kaide! (VIDEO)

Francuski lovci, podržani bespilotnim letelicama, pronašli su i eliminisali grupu islamista u Maliju koji su se pripremali za napad, preneli su izvori. Pored gubitka ljudstva, od razbijene terorističke grupe zaplenjeno je i oružje i oprema.

Francuska vojska. (Foto: Jutjub)

Francuske vlasti saopštile su da je tokom vojne akcije u Maliju eliminisana grupa od preko 50 terorista. Oni su trebali da budu eliminisani uglavnom kao rezultat francuskih vazdušnih udara izvedenih u centralnom delu ove afričke zemlje.

Napominje se da je napadnuta grupa bila povezana sa frakcijom Al-Kaide koja deluje u ovom delu sveta. Sama dejstva protiv terorista odvijala su se 30. oktobra, ali tek u ponedeljak iz operativnih razloga predstavnici francuskog Ministarstva odbrane potvrdili su ovu činjenicu.

Precizirajući da je fokus bio na oblastima u kojima su se vladine trupe Malija sukobile sa islamistima. Najteže borbe treba da se vode u blizini granica sa Burkina Fasom i Nigerom.

Francuzi su naglasili da su snage koje deluju u ovom regionu sveta u okviru operacije Barkhejn, neutralisale preko 50 džihadista pripadnika Ansarul Islama. Štaviše, zaplenjeno je i određeno oružje i oružani resursi koji pripadaju teroristima.

U toku borbenih dejstava, kako je naznačeno, uništeno je oko 30 motocikala koje su islamisti koristili za brza putovanja. Napadnuta grupa je trebalo da bude navedena da pogreši, koncentrišući se u jednu kompaktnu kolonu i stoga je otkrivena kao deo ISR aktivnosti koje sprovode bespilotne letelice (UAV). Dok su teroristi pokušavali da se sklone iz vida, Francuzi su u vazduh digli dva aviona Miraž 2000 i napali ciljeve.

Četiri terorista su pobegla iz napada i privedena su, kako je ukazao pukovnik Frederik Barbri. Inspekcija mesta napada trebalo je da dovede do zaključka da se ciljana grupa verovatno pripremala za napad na jedno od vojnih postrojenja u Maliju, a možda i van ove zemlje, pogotovo jer je delovala u pograničnom području.

Pored oružja i prevoznih sredstava, otkriveni su i pojasevi za šehide (tj. prsluci napunjeni eksplozivom koji bi se mogli koristiti za samoubilačke napade).

Ovo nije jedina operacija protiv terorista u Africi koju su pripremili Francuzi. Ostale akcije trebalo je preduzeti u regionu Sahare uz upotrebu grupe do 3.000. vojnika.

U ovom slučaju akcije su usmerene na strukture grupa povezanih sa takozvanom Islamskom državom (ID). Međutim, zbog njegovog nastavka (aktivnosti su trebale započeti prošlog meseca) i potrebe da se u tajnosti štite vojnici na terenu, javnost će o detaljima biti obaveštena naknadno.

Šiptarima nestala torba sa poverljivim dokumentima! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA