Najnovije

"POGLEDAJTE ŠTA SMO URADILI TIM LJUDIMA": Šta je sve Tramp govorio o Srbiji! (VIDEO)

Donald Tramp je još pre nego što je postao prvi čovek najmoćnije države na svetu bio poznat po tome da bez mnogo razmišljanja govori i svemu i svačemu, i na društvenim mrežama komentariše sve što mu padne na pamet. Iako Srbiju nije mnogo pominjao pre nego što je seo u Belu kuću, ono što je rekao u samo jednom intervjuu učinilo ga je neverovatno popularnim u našoj zemlji.

Donald Tramp. (Foto: Flickr/Pravdaѕ)

Kasnije, kada je postao predsednik, uglavnom je govorio o Kini, hvalio sopstvenu politiku, hvalio lidere autokrate, kritikovao mejnstrim medije koje je preimenovao u "medije sa lažnim vestima", itd.

Ipak, svaki put kada bi pomenuo Srbiju, to bi izazvalo veliku pažnju. Često ju je pominjao u kontekstu hvaljenja sopstvene politike i posredovanja na Balkanu.

Mnoge njegove izjave o Srbiji, međutim, često su nailazile na čuđenje.

"Pogledajte šta smo uradili tim ljudima"

Najveći plus za Trampa u očima Srba svakako je njegovo kritikovanje NATO bombardovanja u intervjuu iz 1999. godine u kojem je nagovestio i moguću kandidaturu za predsednika 2000. godine.

Aktuelni predsednik SAD gostovao je početkom oktobra 1999. godine u emisiji Larija Kinga na televiziji CNN i tom prilikom govorio o NATO bombardovanju SRJ, koje je okončano nekoliko meseci pre toga.

Tramp je tada poručio da je bombardovanje donelo rasulo, haos i teror na Kosovu.

- Ne znam da li oni to smatraju uspehom, jer ga ja ne smatram uspehom - rekao je tada Tramp.

Na Kingovo pitanje da li bi on na Kosovu uradio isto što je učinio tadašnji američki predsednik Bil Klinton, Tramp je odgovorio:

- Pa, ja bih to uradio malo drugačije. I znam da bi to zvučalo užasno, ali pogledajte rasulo koje su izazvali na Kosovu. Mi možemo da kažemo da smo izgubili malo ljudi. Naravno kada smo imali avione koji sa oko 23 kilometra bacaju bombe. Ali pogledajte šta smo uradili na toj zemlji i tim ljudima i smrti koje su se desile zbog nas. Dakle, nije bilo gubitaka kod nas i saveznika, jer smo mi bili skroz tamo gore, u avionima - rekao je Tramp.

Međutim, on se nije protivio američkoj intervenciji generalno.

- U nekom trenutku morate da pošaljete kopnene trupe, tako da ne bi mogao bilo ko da prelazi granice i sve ostalo. E, sada, da li bi ljudi bili ubijeni? Možda. Možda i više. Ali barem bismo imali mnogo manje smrtnih slučajeva i ne biste imali rasulo i haos koji sada imate. Dakle, ja ne znam da li oni to smatraju uspehom, jer ga ja ne smatram uspehom. Oni su žestoko izbombardovali zemlju i celu tu oblast, svi beže u svim mogućim pravcima i niko ne zna šta se dešava. A smrtnih slučajeva je na hiljade - rekao je tad Tramp.

Šiptarima nestala torba sa poverljivim dokumentima! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA