Najnovije

ZATEČENO STANJE JE DRŽAVNI UDAR: Krivokapić dostavio ekspoze

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Crne Gore Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na sednici parlamenta koja počinje u sredu.

Zdravko Krivokapić (Foto: Jutjub)

„Naša nova vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg društva u celini„, poručio je Krivokapić u ekspozeu koji ima 51 stranu.

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

„Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije„, naveo je Krivokapić.

Dodaje da je kriza velika.

„Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava„, ocienio je Krivokapić.

On je u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

“Zadatak koji danas preuzimamo nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njihovih koalicionih partnera, veoma je težak, izazovi su veliki, ali i u ovoj krizi jedini izbor koji imamo je da iskoristimo šansu da našu Crnu Goru ponovo vratimo na pravi put. Stoga nam je potrebno zajedničko delovanje svih poslanika Parlamenta i svih građana. Saradnja sa Skupštinom nam je jedan od glavnih prioriteta. Izvršna vlast neće, kao do sada, nametati diktat Skupštini, nego će se truditi da zajednički radi ono stoje najbolje za naše građane. Moramo popraviti odnose na putu do cilja, a to je boljitak, sigurnost i veći kvalitet života svih nasih građana. Putevi mogu biti različiti, ali dobra namera, uz najkvalitetnija rešenja, najviše će se vrednovati”, napominje on.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja „onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju“.

„Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma„, navodi se u ekspozeu.

“Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, volio bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čoveku i u kojoj će čovek služiti njoj”, naveo je Krivokapić.

Na listi prioriteta su mu:

Negovanje dobrosusedskih odnosa sa zemljama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama;
Apsolutno obezbjeđenje uslova da građanin u fer i poštenoj atmosferi bira svoje predstavnike na demokratskim izborima;
Smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, što će podrazumevati više rada, reda i odricanja od privilegija;
Stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije;
Podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomstog razvoja – onog kojije održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju;
Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu;
Unapređenje korporativnog upravljanja;
Promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, miniindustrije, drvoprerade, turizma;
Mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa;
Zdravu životnu sredinu;
Dostupnost informacija i osudu svih zloupotreba pred sudom javnosti;
Slobodu govora i zaštitu ličnog dostojanstva.
„Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na negovanju tradicije„, navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je poručio da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služimo i unapređuje.

„Zato smenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultal doveo do rešenja koja će svima nama na najbolji način obezbediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda“, kazao je Krivokapić. On je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Ministri u buudućoj Vladi Crne Gore koje je predložio mandatar Zdravko Krivokapić su:

ministarka odbrane Olivera Injac

ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović

ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić

Kako je hrvatski državni sekretar otpušten zbog vređanja Srba, pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube