Najnovije

AMBASADA AZERBEJDŽANA: Naše oružane snage se ne bore protiv civila i ne koriste zabranjeno oružje!

Baku optužuje Jermeniju za propagandu i širenje lažnih vesti o aktuelnoj situaciji u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan. (Foto: Ministarstvo odbrane Azerbejdžana)

Ambasada Azerbejdžana u Srbiji saopstila je danas da azerbejdžanske oružane snage deluju samoodbrambeno na svojoj suverenoj teritoriji da bi zaštitile suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i obezbedile bezbednost svojih građana.

Kontraofanziva oružanih snaga Azerbejdžana, kaže se u saopštenju, i dalje se izvodi isključivo u granicama međunarodnog humanitarnog prava i strogo se poštuju u bliskoj saradnji s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

U saopštenju se navodi da se oružane snage Azerbejdžana ne bore protiv civila i da ne gađaju civile i civilnu infrastrukturu na okupiranim teritorijama.

Takođe navode da azerbejdžanska vojska ne poseduje i ne koristi zabranjeno oružje ili municiju.

Istovremeno, Baku optužuje Jermeniju za propagandu i širenje lažnih vesti o aktuelnoj situaciji u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu.

Baku tvrdi da Jerevan krši međunarodno pravo, vrši oružanu agresiju i zauzima 20 odsto međunarodno priznate teritorije Azerbejdžana, i da je izvršio etničko čišćenje blizu milion Azerbejdžanaca.

U saopštenju se tvrdi da je Jermenija okupirala teritorije Azerbejdžana, pribegla brutalnoj taktici terora namerno gađajući velika civilna naselja, uključujući i ona koja se nalaze daleko od linije fronta, kao što su Gendže, Barda i Terter, uz korišćenje teške artiljerije i raketa, kao i raketnu i kasetnu municiju kako bi, navode, kompenzovala tešak poraz od azerbejdžanske vojske.

Kao rezultat svega navedenog, ubijena su 92 civila, među kojima je 11 dece i 27 žena, dok je 404 civila, uključujući decu, žene i stare ljude, teško ranjeno. Civilnoj infrastrukturi, uključujući medicinske i obrazovne ustanove, kao i kritičnoj javnoj infrastrukturi i privatnoj imovini, naneta je ozbiljna šteta, navodi se u saopštenju Ambasade Azerbejdžana.

Jermenija i Azerbejdžan vode borbe u Nagorno-Karabahu, planinskoj oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

Islamska država započela žestok napad! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA