Najnovije

RUSKI LEKARI POTVRDILI: Gotovo polovina PCR testova daje pogrešan rezultat

U 30-40% slučajeva, PCR testovi na koronavirus daju lažno negativan rezultat, saopštilo je Ministarstvo zdravlja RF. Rezultat umogome zavisi od toga da li su lekari pravilno uzeli biomaterijal. Pored toga, trajanje toka bolesti može uticati na otkrivanje koronavirusa. Pozitivan rezultat testa je verovatniji u ranim fazama.

PCR (Foto; Jutjub)

U oko 30-40% slučajeva test na koronavirus može dati lažno negativan rezultat, rekao je Sergej Avdejev, glavni slobodni pulmolog ruskog Ministarstva zdravlja.

Prema njegovim rečima, to nije povezano sa kvalitetom samih testova. Naglasio je da se osetljivost i specifičnost test sistema „ne dovodi pod sumnju“.

„U oko 30-40% se ovo [lažno negativni rezultat] javlja. Zašto se to dešava? Problem nije u kvalitetu testova – problem je u uzimanju materijala. Ako je materijal uzet nekvalitetno, nažalost, imamo šansu da dobijemo lažno negativan rezultat“, rekao je Avdejev tokom otvorenog konzilijuma o COVID-19 u pres-centru MIA „Rosija sevodnja“.

Tačnost testa, prema rečima lekara, takođe zavisi od toga kada je uzet biomaterijal. Na ranijem stadijumu bolesti veće su šanse za dobijanje pozitivnog rezultata.

Avdejev je dodao da pogrešan rezultat PCR testa na prisustvo koronavirusa ne utiče na lečenje pacijenta ako on ima odgovarajuću kliničku sliku i simptome karakteristične za novu vrstu virusa.

„Pored toga, u klinikama su lekarima dostupne i druge metode laboratorijske dijagnostike koje potvrđuju prisustvo nove koronavirusne infekcije“, rekao je pulmolog za TASS.

Lekar je takođe obratio pažnju i na trajanje inkubacionog perioda, koji, prema njegovim rečima, traje manje nego što je prethodno tvrdila Svetska zdravstvena organizacija i rusko Ministarstvo zdravlja. „Prema SZO, inkubacioni period traje od 2-10 dana, a prema Ministarstvu zdravlja Rusije – od 2 do 12 dana. Ali u proseku se skoro 95% naših pacijenata uklapa u raspon od dva do šest dana“, rekao je on.

O umešanosti ruskih državljana u napad u Beču, pročitajte OVDE.

Izvor: Balkanrus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA