Najnovije

BAJATOVIĆ NEBITAN ZA RUSE: Evo zašto ga je Zorana izbacila iz kabineta (VIDEO)

Nemci plaćaju ruski gas dva put jeftinije nego Srbija. Postoji nekoliko posrednika u tranzitu gasa za Srbiju, i sam bih voleo da znam koliko ih ima, jer su ugovori tajna, rekao je ekspert za energetiku dr Zoran Novaković gostujući u emisiji „Reč“ na Helmkastu.

Zoran Novaković (Foto: HelmCast)

Govoreći o rudarenju bitkoina u Srbiji, otkrio je da se neki moćnici bogate jer dobijaju besplatno struju koju troše na rudarenje bitkoina.   

- Bio je i jedan sastanak sa predstavnicima DEA i CIA uvozu 2.000 delova oprema za rudarenje bitkoina u Srbiju, koja je potom nestala i njih je zanimalo kuda je otišla ta oprema, jer u Srbiji neko rudari bitkoin ne plaćajući struju. Bez besplatne struje, nema velike zarade na bitkoinu – kazao je Novaković, otkrivajući u emisiji i lokacije u Srbiji na kojima se dešavalo rudarenje bez plaćanja struje. 

On je takođe otkrio i ko još krade struju u Srbiji i takođe ko su privilegovani, koji je ne kradu, ali im se dugovi za struju redovno otpisuju, što možete pogledati u emisiji.  

On je govorio i o sukobu Zorane Mihajlović, koja je ponovo ministar energetike, i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, i zašto ga je izbacila iz kabineta. Pritom je rekao da su oboje „ljudi koji su zalutali u te oblasti, a posebno Bajatović za koga se ne zna ni gde je radio prethodno, i u mnogim je aferama“.

- Bajatović nije bitno ime za Ruse kao što se misli. Ogromni su gubici Srbijagasa, iz budžeta Srbije je pokriven dug te firme od milijardu i sto miliona evra – navodi Novaković. 

Novaković je odgovorio i na pitanje da li je Rio Tinto opasnost po ekologiju, a onda se bacio na aktuelnog predsednika, i nekadašnjoj ulozi Aleksandra Vučića u Anketnom odboru za trgovinu strujom. 

- Urađena je analiza i debela fascikla koju je preuzeo od pokojnog Dragan Batala Aleksandar Vučić i na osnovu tih saznanja je formiran Anketni odbor. Radio je do momenta dok Kurir nije objavio moju sliku, Dragana Batala i Bobana Petrovića i napisao, sutra svedoče Batalo, Novaković i Petrović, i sutra već nije bilo više Anketnog odbora, prekinut je. A bili smo pripremani i pozvani za svedočenje. Bilo je onda samo neko glasanje, preglasavanje članova Anketnog odbora, ali nikada nije izveštaj Anketnog odbora predat Skupštini na glasanje. Anketni odbor nikad nije završio rad – kategoričan je Novaković.

Novaković je otkrio da postoji nova tehnologija toplotnih pumpi, a nakon ulaganja u njihovo ugrađivanje, trajno dobijate besplatnu toplotnu energiju za grejanje ili hlađenje bilo koje kuće ili zgrade.  On je govorio o Turskom toku, zašto smo uložili milijardu evra kredita u taj projekat, napravili cevi, „ali gasa nema“. Ko je za to kriv, objasnio je u emisiji. 

Kako je naveo, gradnjom gasovoda prema Kini, Rusija će izbaciti mnoge naftne igrače uključujući SAD, jer će Kina, kao najveći potrošač nafte u svetu, u velikoj meri je zameniti gasom. 

- Ali Rusija prvi put prošle godine nije više imala najveću zaradu od prodaje gasa, već od prodaje oružja – kazao je gost. 

Da li softverska greška može da sruši Trampa, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA