Najnovije

RUSKA ARMIJA OTVORILA DOKUMENTE: Operacija trupa Moskovskog garnizona 1941. godine (VIDEO)

Parada, koja se održala na Crvenom trgu 7. novembra 1941. godine, u dokumentima je dobila kodno ime „operacija trupa moskovskog garnizona“. To se navodi u arhivskim dokumentima koje je Ministarstvo odbrane objavilo u čast godišnjice parade.

Parada 1941. (Foto: Jutjub)

Pod ovim imenom parada se pojavila u izveštaju-potvrdi, koji je sastavio komandant Moskve, general-major Kuzma Sinilov.

Parada je održana tokom Moskovske bitke i bilo je neophodno sakriti pripreme za događaj od neprijatelja.

Kako sledi iz dokumenata, u paradi je trebalo da učestvuje 28,4 hiljade ljudi. Povorci su prisustvovale artiljerijske jedinice, pešadija, mornari, jedinice NKVD-a, dobrovoljci moskovske divizije, konjica, teški i srednji tenkovi.

Sinilov je takođe planirao da parada traje 1 sat i 1 minut, od čega je 1 minut i 20 sekundi izdvojeno za vatromet. Kao rezultat, general-majoru je odobren takav raspored.

Dokumenti koje je objavilo Ministarstvo odbrane sadrže i raspored i detaljnu rutu kretanja jedinica u pravcu Crvenog trga, koje učestvuju u paradi, kao i odlazak sa mesta parade.

Na dan parade postojao je restriktivni režim putovanja do Crvenog trga. Tamo su mogli da uđu samo prethodno dogovoreni automobili.

Vojna parada 7. novembra održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije. Priprema za nju išla je u potpunoj tajnosti i trajala je samo nekoliko dana. Mnogi učesnici parade nisu znali da će učestvovati u njoj i doživljavali su probe kao element obuke vežbi.

Parada je započela u 08:00. Umesto generala Georgija Žukova, koji je trebalo da primi paradu, to je učinio maršal Semjon Budjonij. Žukov je u tom trenutku ostao na komandnom mestu, pošto su njegove trupe držale odbranu glavnog grada.

Parada je bila značajna za podizanje morala i borbenog duha vojnog i civilnog stanovništva zemlje. Oprema koja je u nju bila uključena odmah nakon povorke krenula je na front.

O jedinom okršaju sovjetske i američke avijacije na srpskom nebu pročitajte OVDE.

Izvor: P?ravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA