Najnovije

VAZDUŠNI NAPAD U ETIOPIJI: Vojska udarila na region Tigraj (VIDEO)

Premijer Etiopije Abij Ahmed izjavio je večeras da je njegova vlada izvela vazdušne napade protiv snaga regiona Tigraj na više lokacija i da je u tim udarima potpuno uništila rakete i drugo teško naoružanje i onemogućila eventualnu odmazdu.

Etiopija (Foto: Jutjub)

Ahmed nije izneo podatke o žrtvama "prve runde operacija" Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraja ( TPLF ) , koji predvodi regionalnu vladu.

Objava Ahmeda ukazuje na novu eskalaciju sukoba koji su izbili ove nedelje, za koje stručnjaci procenjuju da bi mogli da znače početak građanskog rata u jednoj od najmoćnijih afričkih zemalja koja ima oko 110 miliona stanovnika, prenosi AP .

Ahmed, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog demokratskih reformi i dogovora sa susednom Eritrejom, rekao je će operacija biti nastavljena "dok hunta ne postane odgovorna pred zakonom".

Ahmed je u sredu najavio opsežnu vojnu operaciju protiv regiona Tigraj, gde je prethodno uveo šestomesečno vanredno stanje i presekao internet i telefonske veze.

Premijer Etiopije je tada rekao da su njegov potez iznudili lideri Tigraja koje je optužio za napad na važnu bazu vojske s ciljem otimanja artiljerije i drugog oružja.

Tigrejci čine pet odsto stanovnika Etiopije, ali već dugo imaju značajan uticaj u zemlji.

TPLF je dominirao politikom i snagama bezbednosti od 1991. do 2018. kada je izabran Ahmed, posle čega je oslabila moć te partije.

Angažovanjem oružanih snaga Etiopije eskalirale su tenzije koje su mesecima tinjale između Ahmeda i TPLF .

Građanski rat u Etiopiji ne bi samo ugrozio njen ekonomski razvoj i opstanak, već bi mogao da destabilizuje čitav Rog Afrike, strateški region koji je jedan od najturbulentnijih delova sveta.

Kako klisura guta azerbejdžansku vojsku, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA