Najnovije

DIJALOG SE VEROVATNO ODLAŽE: Priština nije spremna

Sasvim je izvesno da će dijalog Beograda i Prištine biti odložen jer Kosovo u ovom trenutku nije spremno ni za tehnički, a kamoli za politički dijalog, izjavio je univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići iz Prištine.

Priština (Foto: Jutjub)

"Vlada je na staklenim nogama, a neizvesna je situacija u i vladajućoj koaliciji", naveo je Krasnići za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj sve vreme vrši pritisak i uslovljava ostanak u vladi njegovom kandidaturom za predsednika.

"Prema tome, Kosovo nije spremno, ali ne bi trebalo da odbije dijalog kao takav i kao proces, ali treba sačekati da se normalizuje unutrašnja situacija i tek posle eventualnog izbora predsednika možemo da se nadamo da će se dijalog nastaviti", rekao je Krasnići.

Poslednjih dana mogle su se čuti izjave pojedinih političara na Kosovu koji pozivaju na prekid dijaloga sa Srbijom, što, prema Krasnićijevim rečima, nije dobro.

Nakon potvrđivanja optužnice i odlaska donedavnog predsednika Hašima Tačija u Hag, na Kosovu se pored hronične političke krize koja je dugo prisutna, pojavila i institucionalna kriza, koja se može prevazici samo postizanjem konsenzusa među političkim akterima, izjavio je Krasnići.

To je, međutim, nerealno očekivati jer određene partije ovu situaciju gledaju kao povoljan momenat da dođu na vlast, istakao je Krasnići.

"Vlada je slaba zato što ima minimalan broj glasova u parlamentu i najverovatnije neće moći da izdrži, zbog svakojakih pritisaka, od pandemije, ekonomske krize, preko siromaštva do novih pritisaka koji dolaze od Specijalnog suda", kazao je Krasnići.

On smatra da je sada teško prognozirati ko će biti novi predsednik.

"Imamo kandidaturu gospodina Haradinaja, ali mislim da je ona nerealna", ocenio je Krasnići i dodao da je za izbor predsednika potrebno prisustvo najmanje 80 poslanika, što je nemoguće, osim ako ne uđe u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova ili se ne napravi neki dogovor sa pokretom Samoopredeljenje.

"Ako se ovako nastavi izbori su neizbežni", kazao je Krasnići.

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA