Najnovije

ŠEF MEĐUNARODNOG KOMITETA SAVETA FEDERACIJE: U Americi je demokratija poražena

U američkoj predsedničkoj trci već postoji jedan gubitnik – sama procedura i demokratija, Sjedinjene Države ne bi nikada priznale rezultate izbora ako bi se nešto slično dogodilo u drugim državama, smatra šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Konstantin Kosačov (Foto: RIA Novosti)

U utorak su u Sjedinjenim Državama održani predsednički izbori, republikanac Donald Tramp i demokrata DŽo Bajden kandidati su za mesto šefa Bele kuće. Rezultati glasanja u mnogim državama još uvek nisu poznati. Tramp je objavio pobedu u sredu uveče i optužio demokrate da pokušavaju da „pokradu izbore“. Izborni štab aktuelnog predsednika zahteva ponovno brojanje glasova. U isto vreme, prema proračunima vodećih američkih TV kanala, Bajden vodi, a za konačnu pobedu treba da dobije još šest elektorskih glasova.

„Izgleda da u predsedničkoj trci već postoji jedan gubitnik – sama procedura i na kraju – demokratija“, napisao je Kosačov na Fejsbuku. Prema rečima senatora, skandali, čudne promene tokom brojenja glasova u određenim državama, izveštaji o nestalim i popunjenim glasačkim listićima, pozicija medija i druge neprimerene epizode u ​​tekućoj predsedničkoj kampanji „pokazali su elektorski izborni proces u ne baš najboljem svetlu.“

„U svakom slučaju, sami Amerikanci bi vrlo oštro reagovali da se nešto slično dogodilo u drugim zemljama, čak je moguće da ne bi priznali rezultate takvih izbora“, napisao je Kosačov.

Senator je takođe istakao da „trka penzionera“ u SAD, iz domena „obojica su loši“, još uvek nije dobila pobednika, niti je otkrila bilo kakvo spoljno mešanje – „čini se da im neće uspeti da okrive opet nekih 12 blogera ili 9 hakera.“

Kosačov je naglasio da su izbori potvrdili da postoji duboki raskol u američkom društvu. „Uzimajući u obzir rekordnu izlaznost, više od 100 miliona ljudi – posebno u kontekstu pandemije – možemo zaključiti da se ovaj raskol tiče ne samo elita i političara, već i gotovo svakog punoletnog Amerikanca, a sa izborima sve tek počinje, nikako se ne završava“, napisao je on.

Da li je u SAD sve gotovo u vezi sa izborima, saznajte OVDE.

Izvor: Balkanrus/RIA Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA