Najnovije

MIG-29 PROTIV AMERIČKOG LOVCA: Od Mongolije do Bugarske gospodari nebom (VIDEO)

Ruski borbeni avion MiG-29 već se dugo nalazi na listi najpopularnijih vojnih aviona na svetu. Pored toga, predstavlja ozbiljnu pretnju za Severnoatlantsku alijansu, kažu američki vojni stručnjaci u materijalu lista The National Interest.

MiG-29 (Foto: Jutjub)

List napominje da je ruski lovac četvrte generacije MiG-29 dobio zaista ogromnu distribuciju širom sveta.

Do danas je prepoznat kao jedan od najboljih vojnih aviona u svojoj klasi. Stručnjaci iz Sjedinjenih Država podsetili su da ga koriste svi, od mongolskog vazduhoplovstva do bugarskog predsednika.

Podsetimo, konstruktivna osnova za lovac MiG-29 zamišljena je pre oko 50 godina, početkom 70-ih godina XX veka. Tada su se sovjetski vojni inženjeri suočili sa potrebom da stvore ekonomičan višenamenski lovac koji će biti sposoban za izvođenje širokog spektra borbenih zadataka.

Kao rezultat, 1982. godine predstavljen je MiG-29, koji je postao vrlo ozbiljan rival američkom analogu F-15.

Prilikom stvaranja vojnog aviona, dizajneri aviona su poseban akcenat stavili na veliku brzinu i super-okretnost. Vredi napomenuti da su uspeli da postignu svoje ciljeve, jer je osnovni model bio sposoban da se ubrza do 2,5 Maha i izvede najteže manevre aerobatike.

Analitičari primećuju da je MiG-29 u odnosu na mogućnosti i karakteristike znatno nadmašio F-15. Imao je bolju upravljivost, posebno pri malim brzinama.

Pored toga, na kokpit vazduhoplova ugrađen je displej, zahvaljujući kojem je lovac mogao da lansira rakete visokih performansi R-73 „Lučnik“ u situacijama kada je neprijateljska meta bila izvan vidokruga.

Uprkos visokim performansama, ruski lovac je imao i niz nedostataka. Na primer, osnovnom modelu nedostajala je neka osnovna oprema. Daleko od najbolje funkcionalnosti navigacionih i radarskih sistema, stvorio je ozbiljne probleme sa svešću pilota.

Još jedan nedostatak bila je mala zaliha goriva, pa je zbog toga domet leta bio vrlo ograničen. Modernizacija je pomogla u rešavanju ovih problema, tokom kojih su u lovac uvedeni savremeniji sistemi za kontrolu leta i radari, kao i dodatni sklopovi za municiju.

Stručnjaci lista podsetili su da danas ruski dizajneri rade na lovcu MiG-35, koji je dobio moćne motore, LCD ekrane integrisane u sve kontrole letelica i sposobnost da leti na velike daljine. Prva serija ovih borbenih vazduhoplova isporučena je Oružanim snagama Rusije prošle godine.

Kako teroristi iz Sirije šalju topovskoi meso u Nagorno-Karabah, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA