Najnovije

RUSKI VOJNI EKSPERT ODGOVORIO STOLTENBERGU: Zapad se okomio na Krim, ako NATO promoli glavu izbićemo mu zube

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Alijansa nastaviti da gradi svoje vojno prisustvo u Crnom moru kao odgovor na jačanje ruske vojske na Krimu, a o ovom pitanju će razgovarati 2. decembra sa ministrima spoljnih poslova Ukrajine i Gruzije. Prema njegovim rečima, crnomorski region je za Severnoatlantsku alijansu veoma važan sa vojnog stanovišta.

Ilustracija (Foto: RIA)

- Crnomorski region je od strateškog značaja za NATO, za sve njegove članice. Takođe blisko sarađujemo sa naša dva partnera, Gruzijom i Ukrajinom, u ovom regionu - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a uverava da će Ukrajina, Gruzija, Turska, Bugarska i Rumunija pomoći Alijansi u jačanju njenog prisustva u Crnom moru. Pored toga, Alijansa već ima značajno vojno prisustvo u regionu: blok izvodi pomorske vežbe, a takođe je rasporedio s NATO paktom brigadu za obuku u Rumuniji, rekao je Stoltenberg.

Vojni eskpert smatra da su reči Stoltenberga u suprotnosti sa stvarnim stanjem u regionu.

- Ovde je potrebno razdvojiti Stoltenbergove prazne reči i stvarno stanje stvari. NJegova poruka o jačanju NATO-a u Crnom moru uglavnom je deklarativna, a sve zbog činjenice da Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Turska i Gruzija već imaju pristup Crnom moru i sopstvenu flotu - jedni imaju bolju, a drugi veoma skromnu. Govoriti o jačanju ove flote, blago rečeno, nerazumno je, jer svi znaju o njihovoj zastarelosti po savremenim standardima. Druga je stvar ako Stoltenberg govori o uvođenju ratnih brodova u regionu iz necrnomorskih zemalja. Ako je pismen i nije učio u školi po ocenama, onda bi trebalo da zna za postojanje Konvencije Montreuk, koja brodovima necrnomorskih zemalja omogućava ulazak u Crno more samo 21 dan - rekao je vojni ekspert.

Baranjec je takođe rekao da će, ukoliko Severnoatlantska alijansa ne ukaže na nepostojeće neprijateljstvo prema Rusiji, vojni blok izgubiti značaj i prestati da postoji.

- Jasna nam je strategija NATO-a u svim pravcima, postepeni vojni i politički pritisak na Rusiju u skladu sa potpuno licemernim, lažnim i izmišljenim parolama o pretnji s naše strane. Znate, ako NATO to ne učini, tada Alijansa neće biti nikome potrebna. Za njegovo postojanje potreban je "zubati ruski medved", čija slika mora biti usađena u svest Evrope. Koristi im što kažu da će uskoro da "napadne" baltičke države, Nemačku, Francusku i Španiju. Ova ideološke besmislica, koje NATO koristi, očigledno je zaživela u Stoltenbergovom umu - objasnio je eskpert.

Baranjec je jasno stavio do znanja da je Rusija spremna da odbije svaku agresiju sa Zapada. Pored toga, poluostrvo Krim je najzaštićenija regija Ruske Federacije.

- Koji je zadatak koji je pred nama danas? Vidimo da vojno prisustvo NATO-a na našim granicama raste. Ali zahvaljujući našim obaveštajcima, mi već znamo za planove NATO-a. Mi u Generalštabu se prirodno pripremamo da se suprotstavimo tim pretnjama. Ali ne bi trebalo biti panike. Imamo dovoljno sredstava da izbijemo zube svakom neprijatelju koji zadire u Rusiju ili njene saveznike. Imamo samopouzdanja više nego ikad. Barem zbog činjenice da smo istu crnomorsku flotu opremili najnovijim podmornicama. Toliko smo ojačali poluostrvo da je Krim danas jedan od najzaštićenijih regiona Rusije. Oblast Kalinjingrad, koja je takođe tvrd orah, može joj se takmičiti u pogledu odbrambene snage. Ako NATO pokuša da promoli glavu, sigurno će mu polomiti zube - rezimirao je ekspert.

Moćni PVO sistemi aktivirani na granicama, Rusija je ugrožena! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA