Najnovije

KRSTAŠKI RAT REPUBLIKANSKOG SENATORA: Ako uspe u svojoj nameri, neće Bajden skoro u Belu kuću! (VIDEO)

Republikanski kongresmen, koji predvodi dugogodišnji poduhvat Kongresa da poništi izborni poraz predsednika Donalda Trampa, našao je nekoliko istpmišljenika među svojim kolegama u Senatu.

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Republikanac Mo Bruks(R-Ala.), Koji planira da zvanično ospori izbornu akademiju za pobedu izabranog predsednika DŽoa Bajdena januara. 6, rekao je u sredu za Nevsveek da je ranije ove nedelje "pozvan" da se sastane sa grupom republikanskih senatora, od kojih je samo jedan potreban da iznudi kongresno glasanje o izbornim rezultatima.

Nijedan senator GOP-a još nije bio spreman da se javno pridruži Bruksovom krstaškom ratu - putovanju koje bi gotovo sigurno propalo, s obzirom na političku šminku Kongresa - čak i dok je taj poduhvat dobivao naglo među republikancima u Kongresu.

Ali poziv senatora GOP-a koji su ostavili otvorena vrata mogućnosti da pomognu Bruksu, predstavljao je spremnost da se preduzme izuzetan potez za potencijalno pokretanje formalnog izazova.

"Oni to smišljaju ... Oni su imali neka pitanja, a ja sam imao odgovore", rekao je Bruks o svojim razgovorima sa republikanskim senatorima. Odbio je da pruži detalje o sadržaju sastanka, osim što je bilo prisutno više od pola tuceta članova.

"Po mom sudu", nastavio je, "njihovo je pravo da objave svoju odluku - kada je donesu - i da je saopšte na način na koji žele da je saopšte."

Sen. Ron Johnson (R-Vis.), Jedan od mnogih republikanaca na Kapitol Hilu koji tek treba da priznaju Bajdenovu pobedu, potvrdio je u sredu za Nevsveek da je Brooks ove nedelje prisustvovao njihovom sastanku Republičkog upravnog odbora Senata, konzervativne grupe koju predvodi Sen Mike Lee (R-Utah).

"Bio sam u sobi. Slušali smo jedni druge", rekao je DŽonson, takođe odbijajući da saopšti detalje privatnog razgovora.

Liova kancelarija nije odgovorila na zahtev NJuzvika za komentar niti na njegov stav u vezi sa osporavanjem Bajdenove pobede.

Vašington Post je prvi put izvestio u sredu uveče o postojanju sastanka.

DŽonson se ne bi obraćao tome da li je spreman da ospori sertifikat, rekavši da je trenutno usredsređen na saslušanje o integritetu izbora koje je pripremio za sledeću nedelju pre moćnog kongresnog odbora koji nadgleda, Senatskog odbora za nacionalnu bezbednost i vladine poslove.

„Koncentriraću se na korišćenje ovog saslušanja za ispitivanje svih nepravilnosti koje nisu objašnjene do trenutka kada imamo saslušanje i koje su značajne“, rekao je DŽonson. "Prvo se moramo usredsrediti na to. Nisam u trenutku kada bih išta preduzimao."

Ted Kruz (R-Teksas) takođe je izbegao pitanje i rekao da neće dati konkretan stav dok Trampova kampanja i republikanci ne iscrpe sve svoje pravne napore.

"Još uvek ima više parnica koje su u toku i parnica treba da se zaključi," rekao je Kruz za NJuzvik u sredu.

NJujork Tajms izvestio je u utorak da je Tramp zatražio od Kruza da ga zastupa pred Vrhovnim sudom u tužbi koju su podneli Teksas i 17 generalnih advokata država koje predvode Republikanci radi poništavanja izbora. Kruz je ranije najavio da je saglasan da argumentuje tužbu koju je podnela Trampova kampanja za poništavanje rezultata u Pensilvaniji, ali Vrhovni sud je odbio da sasluša slučaj odlukom 9: 0.

Kruz se već pojavljivao na Vrhovnom sudu devet puta.

Republičko rukovodstvo u Senatu jasno je stavilo do znanja da ideja Kongresa da uspešno preokrene Trampov gubitak ne samo da je izvan mogućnosti, već i da osporavanje zvanične sertifikacije Izbornog koledža nije napor koji oni podržavaju niti je od pomoći američkoj demokratiji.

Senator DŽon Kornin (R-Tekas), član rukovodstva, doveo je u pitanje mudrost preduzimanja tako drastičnog koraka.

„To je prilično divlja ideja“, rekao je prošle nedelje za NJuzvik.

„Naša zemlja mora da ima poverenja u izborni proces“, dodao je Sen. Majk Rauds (R-SD). "Ne čini mi se da bi to dodalo bilo kakav kredibilitet našem izbornom procesu."

Sen DŽon Tan (R-S.D.), je rekao novinarima u sredu da su za njega izbori gotovo samo jednom kada Izborni kolegijum glasa sledeće nedelje.

"Ne znam da li će [Trampova kampanja] ikada priznati. Mislim da Izborni kolegijum daje konačnu odluku", rekao je Tan. "I mislim da će, uz svu onu vrevu i uskovitlanje koje smo imali u proteklih nekoliko nedelja, biti dobro da se stvari srede".

"Moje očekivanje je, svakako“, dodao je Tan, „da kada Izborni kolegijum završi postupak, kreće u sledeću godinu.“

Ali u Parlamentu, Bruks je sugerisao da je podrška kolega iz GOP-a bila sasvim suprotan scenario, sa potencijalno većim brojem članova koji su spremni da ospore rezultate država od broja država koje planiraju da izazovu.

"skreno, možda ćemo morati baciti novčić ili izvući slamke za različite države“, rekao je Bruks. "Imamo toliko ljudi koji to žele da urade.“

Bruks, konzervativni poslanik u 5. mandatu, izneo je slične tvrdnje o prevarama na izborima kao Tramp i thkoji su bili u njegovoj orbiti već nedeljama, uprkos nijednom dokazu o široko rasprostranjenoj biračkoj prevari", zaključak je čak podržao i državni tužilac Vilijam Bar.

Iz Rusije jaka poruka, nastavljaju da pomažu i jačaju borbenu gotovost Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA