Najnovije

"NIKADA NIJE BILO REČI O RAZMENI TERITORIJA!" Grenel otkrio na šta se stavlja fokus odnosa između Beograda i Prištine

Američki diplomata i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da tokom dijaloga Beograda i Prištine nikada nije bilo reči o razmeni teritorija.

Ričard Grenel. (Foto: Jutjub)

Prema Grenelovom mišljenju, obe strane su nestrpljive da postignu opšti napredak, dok su ljudi u Srbiji i na Kosovu veoma zainteresovani da rade i žive tu, umesto da emigriraju u Nemačku ili Mađarsku.

On je to rekao prilikom razgovora sa studentima i profesorima Karnegi Melon Univerziteta u Pitsburgu 1. decembra i dodao da su se obe strane u tom dijalogu složile da diverzifikuju svoje izvore energije, pozivajući se na studentsko glasilo tog univerziteta portal Tartan.

Grenel je kazao da su predstavnici Beograda i Prištine pre svega razgovarali o ekonomskom razvoju i da tim koji je oformio nije bio usredsređen na političko rešenje, već je fokus bio na ekonomskom rastu i zapošljavanju, a ne gledanju u prošlost.

On je podsetio da su nakon sastanka u Berlinu, kada su napravljeni sporazumi o vazdušnom, železničkom i putnom saobraćaju, pregovori bili teški, ali je dodao da je napravljena dobra osnova za postizanje većih sporazuma, poput Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

Grenel je ukazao na potencijal jezera Gazivode i odluku da Ministarstvo energetike napravi studiju izvodljivosti, jer je tu postojao potencijal za razvoj., ističući da su se mnoga pitanja odnosila na članstvo u EU, ali se SAD u to nisu mešale, već su podsetile dvojicu predsednika da bi Srbija i Kosovo trebalo da primene projekte koji su dogovoreni sa EU, iako još uvek nisu članice.

Upitan zašto EU nije učestvovala u ovim razgovorima, Grenel je otkrio da je jedan od njegovih nadređenih u Stejt departmentu, zadužen za Balkan, veoma blisko sarađivao sa EU.

On je dodao da će SAD i dalje biti mentori i voditi bilateralne programe i u Srbiji i na Kosovu kako bi bili sigurni da oni poštuju vladavinu prava i dodao je da bi SAD trebalo da preispitaju razmeštanje više od 600 vojnika koji se trenutno nalaze na Kosovu.

Iz Rusije jaka poruka, nastavljaju da pomažu i jačaju borbenu gotovost Srbije! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA