Najnovije

BOŠKO OBRADOVIĆ: Nisam više za bojkot

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da on više nije za bojkot izbora.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

"Ne smemo sebi ikada u Srbiji da dozvolimo održavanje nedemokratskih izbora. Kako? To je tema za interni sastanak ujedinjene opozicije na kome ću reći svoje mišljenje", rekao je Obradović za Nova.rs.

Kako je rekao, Dveri trenutno razmišljaju o promociji njihovog proglasa i predstavljanju programa kadrova.

"To znači da naravno razmišljamo i o izborima", kaže Obradović i dodaje da je tu ključno pitanje – kakvi su izbori u Srbiji i ima li smisla na njima učestvovati.

To se, navodi, ne može bez saradnje opozicije, dodajući da su Dveri, bez obzira što su se odlučile da put do sledećih izbora nastave samostalno, otvorene za saradnju sa svim kolegama iz opozicije, kako bi se formulisao jedinstven stav kako izbori treba da izgledaju.

Sa tim stavom, dodaje, treba zajednički nastupiti prema vlasti i prema delegaciji Evropskog parlamenta.

Smatra i da beogradski, predsednički i vanredni parlamentarni izbori treba da se održe u različito vreme.

Takođe, zalaže se za što skoriji dogovor o formatu međustranačkog dijaloga – kada mora da počne, kada mora da se završi, kako će biti sprovedene odluke i koliko će ostati vremena do izbora.

Smatra i da je Dačić počeo da "igra svoju ulogu", da odlaže početak dijaloga.

On je dodao i da bi aktuelni skupštinski saziv trebalo da bude raspušten.

Mihajlović: Dobro da Obradović shvata - vlast se osvaja izborima

Potpredsednica vlade i članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović rekla je danas da je dobro što pojedini lideri opozicije počinju da menjaju mišljenje i da najavljuju borbu za vlast na izborima, a ne mimo njih.

Ona je tako reagovala na izjavu lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao da "nije više za bojkot izbora".

"Za demokratiju u Srbiji je dobro što su i neki od najglasnijih pristalica bojkota izbora, kao što je Boško Obradović, počeli da menjaju mišljenje i najavljuju izlazak na izbore. Nadam se da ova najava Obradovića znači i da odustaje od nasilja i upadanja u institucije kao metoda političke borbe, čega smo se nagledali od dela opozicije koji je bojkotovao izbore, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da građani treba da imaju mogućnost da biraju između što šireg kruga političkih stranaka, a da su, predstavnici opozicije uskratili tu mogućnost svojim biračima.

"Na sledećim izborima, nadam se da to više neće biti slučaj, već da će svi izaći sa svojim rezultatima, idejama, politikama, a građani su ti koji odlučuju koga će podržati", dodaje ona.

Čanak: Stav Obradovića pokazuje amaterizam tzv. opozicije

Promena stava Boška Obradovića oko izlaska na izbore nastavak je amaterske politike koju vodi takozvana Ujedinjena opozicija Srbije, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Do juče je tvrdio da su izdajnici svi koji izađu na izbore, a sad je odjednom izlazak na izbore "put kojim treba ići", prokomentarisao je Čanak za Tanjug i dodao da bez čvrstog uverenja i bez "politički definisanog vrednosnog sistema" nema ni trajanja ni izbornih rezultata.

"Tako da, koliko god neko menjao mišljenje, ako ne promeni vrednosni sistem i ne sukobi ga sa onim koji je sada na vlasti, nikada se ova vlast neće promeniti", rekao je Čanak.

On je dodao da su opoziciju, koja je, kako je naveo, listom bila za proteste "Jedan od pet miliona" stalno uveravali da je u pitanju "uludo" trošenje energije građana što se, smatra, na kraju ispostavilo kao tačno.

"Oni koji su se zalagali za bojkot i tvrdili da 'onaj ko nije za bojkot radi za Vučića', sad su odjednom protiv bojkota. Drugim rečima, ili su oni počeli da rade za Vučića ili su se u međuvremenu, što je verovatnije, suočili sa činjenicom da političke stranke postoje i služe tome da idu na izbore i da proveravaju volju građana na izborima", ocenio je Čanak i podsetio da je LSV govorila da treba ići na izbore bez obzira na uslove u ovom trenutku da bi se očuvao ustavni kontinuitet i ustavni poredak.

Kako je rekao, LSV je svesno žrtvovala rezultate "da bismo imali ustavni kontinuitet Republike Srbije".

Kakve izmene Ustava predlaže Vlada Srbije, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA