Najnovije

SKANDAL NA BLISKOM ISTOKU: Erdogan zadire u integritet Irana, Teheran brani svoj Azerbejdžan

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif oštro je kritikovao govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na pobedničkoj paradi održanoj juče u Bakuu.

Iran (Foto: RIA Novosti)

Ogorčenje Teherana izazvao je odlomak iz pesme azerbejdžanskog pesnika Bahtijara Vagabzadea o navodno zaplenjenim teritorijama Azerbejdžana južno od reke Aras (Araks) u Iranu, koju je recitovao Erdogan.

Teheran je ovaj pasus shvatio kao jasno zadiranje u teritorijalni integritet Irana, videvši po rečima šefa turske države aluziju na pripadnost Bakua takozvanom Južnom Azerbejdžanu - severnim regionima islamske republike, naseljenim uglavnom etničkim Azerbejdžancima.

„Erdogan nije bio obavešten da se ono što je rekao u Bakuu odnosi na nasilno odvajanje teritorija severno od reke Araks od Irana“, napisao je šef iranskog Ministarstva spoljnih poslova na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru.

„Zar nije shvatio da podriva suverenitet Azerbejdžanske Republike? Niko ne može da govori o našem voljenom Azerbejdžanu“, naglasio je Zarif, misleći na iransku provinciju.

O terorističkom napadu u Rusiji pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA