Najnovije

AMERIKANCI U ŠOKU! Rusija im se primakla sa severa!

Zahvaljujući otapanju leda na Arktiku, Rusija je postavila novi rekord kad je reč o intenzitetu saobraćanja Severnim morskim putem – to ukazuje da Moskva širi svoj uticaj u regionu koji postaje poprište nove strateške borbe među najvećim svetskim silama, piše američki nedeljnik „NJuzvik“.

Ruska vojska na Arktiku. (Foto: ria.ru)

Ove sedmice su objavljeni podaci norveškog Logističkog centra krajnjeg severa (CHNL) u kojima se navodi da su Severnim morskim putem, „koji ima centralni značaj za regionalne ambicije Kremlja“, ove godine realizovana 62 tranzita, što je za 25 više u poređenju sa prošlom godinom.

Izveštaj norveškog centra pokazuje da je topljenje arktičkog leda, koje se odvija brže nego što se očekivalo, doprinelo postizanju novog ruskog rekorda. Tokom ove godine Severnim morskim putem je plovio ruski 331 brod, a prošle godine – 277.

Rast trgovine sirovinama trenutno je osnovni faktor povećanja aktivnosti na Arktiku. Posebno su važne isporuke tečnog prirodnog gasa, rude gvožđa i nafte, ocenjuje autor lista.

Kako se navodi, SAD, Rusija i Kina su među zemljama koje teže ka tome da rašire svoj uticaj na Arktiku i da obezbede pristup neistraženim rezervama nafte, prirodnog gasa i drugih resursima vrednim bilione dolara.

„Smatra se da je Rusija na čelu trke za uticaj na Arktiku čemu doprinosi činjenica da je skoro polovina cele arktičke obale na njenoj teritoriji“. Ledolomci igraju veoma važnu ulogu na Arktiku, koriste se za pravljenje pomorskih puteva za komercijalne ili vojne brodove, a Rusija je lider i u toj oblasti – poseduje više od 40 aktivnih ledolomaca, dok SAD poseduju samo dva, i to je samo jedan u funkciji, podseća autor.

Amerika pokušava da sustignu Rusiju, ali to nije lako – program „Polar sekjuriti kater“ ima za cilj da poveća brojnost američke ledolomačke flote, ali su vlasti zasad izdvojile sredstva samo za još jedan brod. U okviru projekta planirana je kupovina tri teška i tri srednja broda. Ali čak i u slučaju realizacije tog projekta, uprkos značajnom povećanju mogućnosti, SAD će ipak ostati daleko iza Rusije, navodi se u članku.

Specijalac se smeje dok mu vade metak iz glave! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA