Najnovije

JACENJUK: Putin hoće da Ukrajinci crknu od zime, e pa neće!

KIJEV - U trenutku kada je zima na pragu, Ukrajinci se suočavaju s još jednim talasom krize jer njihove rezerve gasa ne mogu da u hladnim mesecima podmire osnovne potrebe 40 miliona stanovnika te zemlje, a Rusija nema nameru da otvori ventile za isporuku energenta bivšoj republici SSSR dok ona ne plati dug. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zbog toga je juče optužio Moskvu da namerava da smrzne njegovu zemlju i iskoristi gas kao oružje da je konačno potčini.
Arsenij Jacenjuk (skrinšot Bi-Bi-Si)

Arsenij Jacenjuk (skrinšot Bi-Bi-Si)

- Oni žele da se mi smrznemo. Osim vojnih napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine, oni igraju i na energiju - rekao je Jacenjuk na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku i dodao da je krajnji cilj Rusije da orkestrira još jedan sukob u Ukrajini. Te Jacenjukove reči došle su u trenutku kada su se u Berlinu sastali ministri energetike Rusije i Ukrajine i u prisustvu komesara EU za to pitanje Gintera Etingera pokušali da iznađu rešenje za gasnu krizu nastalu pre gotovo tri meseca. Tada je Kremlj doneo odluku da zbog politike Kijeva i njegovog okretanja Evropi kazni Ukrajinu prestankom isporuke gasa, iako se istim cevima snabdeva i veliki broj država EU tim energentom. Međutim, ruska strana otad je nastavila da isporučuje gas ostalim zemljama, dok se Ukrajina suočila s tim da u svojim rezervama ima samo 15,5 milijardi kubnih gasa, što nije dovoljno da se podmire sve potrebe preko zime. Etinger je zato predložio da Kijev isplati Moskvi deo duga od dve milijarde dolara do kraja oktobra i još 1,1 milijardu do kraja decembra i pozvao obe strane da odluku o njegovim predlozima donesu do kraja naredne nedelje kada će se ponovo sastati u Berlinu.
Pročitajte još:

Klintonovi dobili unuku – Hilari razmišlja da odustane od predsedničke trke!

Lavrov: Širenje NATO je greška i provokacija

Istovremeno, ruski ministar energetike Aleksandar Novak upozorio je evropske partnere koje Rusija snabdeva gasom da je reverzibilna isporuka energenta u Ukrajinu zabranjena. Naime, pojedine države, poput Poljske i Mađarske, prodavale su Kijevu nešto od svojih rezervi ruskog gasa. Podsetimo, 1. avgusta ukupan ukrajinski dug za gas, prema ruskom „Gaspromu“, bio je oko 5,3 milijarde dolara. Tada je Kijev odbio da prihvati rusku ponudu da energent plaća po nižoj ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA