Najnovije

TREĆA ORUŽANA SILA CRNE GORE: Po broju dugih i kratkih cevi su blizu vojske i policije

Crna Gora je 2005. godine donela Zakon o zaštiti lica i imovine kao i Zakon o detektivskoj delatnosti. Donošenjem ovih Zakona Crna Gora je regulisala materiju privatne bezbednosti i detektivske delatnosti. Ovim Zakonima je regulisana delatnost treće oružane sile u Crnoj Gori po broju dugih i kratkih cijevi.

MUP CG (Foto: MUP CG)

Kasnijim dopunama ovih Zakona ova materija podređena je vladajućoj garnituri i sve njih stavlja u funkciju  lica koje „prepoznaje teren“. Nepodobni gube licence, ne ispunjavaju uslove za dobijanje poslova na tenderima itd, itd. Takvih primera je mnogo, od Bara do Nikšića i dalje…

Da bi „podobni“ dobili licence bez detaljnih provera pobrinuo se zakonodavac u čl. 29 Zakon o zaštiti imovine i lica (Sl. list CG 43/18) i u članu 7 Zakon o detektivskoj delatnosti (Sl. list CG 29/05) gde je oslobodio od polaganja stručnog ispita lica „ako ima dve/tri/ godine radnog iskustva u obavljanju poslova nadležnog organa, bezbedonosno-operativnih poslova u Vojsci Crne Gore i bezbedonosno informativnim i obaveštajnim agencijama, poslova izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija ili advokatskih poslova.“

Ostali licence dobijaju nakon obuke u Policijskoj Akademiji Danilovgrad.

Navešćemo samo par primera:

- MUP ukida Stanicu za bezbednost  na železnici i poslove daje privatnoj agenciji.
- Slučaj krađe  u objektima „Arome“ gdje radnik obezbeđenja krade novčanik i 700 evra mušteriji.
- Slučaj u „Atlas kapital centru“ gde radnik obezbeđenja bez razloga prebija jednog mladića, inače ovaj radnik obezbeđenja prolazi kroz krivične evidencije MUP-a.
- Slučaj Jelke Tomašević iz Nikšića, Radulovići iz Bara…
- Slučaj Budva gde privatno obezbeđenje uz pomoć MUP-a  vrši nasilje nad  predstavnicima regulaarno izabrane vlasti!

Za sve ove godine službe obezbeđenja koje obično su u vlasništvu nekog penzionisanog funkcionera bezbedonosne struke koji je uvezan sa aktuelnom vlašću dobijaju ogromne poslove od obezbeđenja hotelskih kompleksa, marina , tržnih centara, železnice, a često i za pranje novca i prebijanje neistomišljenika navodno slučajnim incidentima na ulasku u diskoteku ili neki drugi elitni ugostiteljski objekat (primera je bezbroj).

Smatramo da bi Nova vlast trebalo da shodno evropskoj praksi izvrši korekciju navedenih Zakona u Skupštinskoj proceduri, a posebno da obrati pažnju na kadar koji će biti ovlašćen za licenciranje i koji će vršiti provere, piše podgorički IN4S.

O opozivu ambasadora CG iz Beograda i Sarajeva pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA