Najnovije

PANIKA MEĐU EVROPSKIM LIDERIMA: Posle vesti o Makronu svi pohitali da se testiraju!

Predsednik Emanuel Makron pozitivan je na testu na korona virus, što je podstaklo traženje i lociranje njegovih kontakata širom Evrope nakon brojnih sastanaka francuskog lidera i šefova vlada EU poslednjih dana i podstakla druge lidere da se i oni testiraju.

Emanuel Makron. (Foto: ria.ru)

Makron (42) upravlja državom na daljinu nakon što je ušao u karantin u Jelisejskoj palati, saopštilo je predsedništvo, prenosi Rojters.

NJegova supruga Brižit imala je negativan test, ali je takođe izolovana.

- Ova dijagnoza je postavljena nakon PCR testa obavljenog na početku prvih simptoma - rekli su iz Makronove kancelarije, odbijajući da daju dodatne detalje o njegovom stanju ili simptomima koje je imao.

Makron će otkazati sva predstojeća putovanja, uključujući posetu Libanu zakazanu za 22. decembar.

Makron se pridružio svima osim dvojici od 27 lidera Evropske unije na samitu u Briselu krajem prošle nedelje da bi razgovarao o klimatskim promenama, budžetu EU i Turskoj.

Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Ðuzepe Konte i drugi viđeni su pred samit u istoj sobi sa maskama na licu. Nemački zvaničnici rekli su da je Merkel na samitu nosila masku i da se pridržavala pravila, kao i da je negativna na korona virus.

U ponedeljak je Makron ručao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, španskim premijerom Pedrom Sancsezom i šefom OECD-a Angelom Gurijeom, koji ima 70 godina. Takođe je u sredu razgovarao sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom.

Sančez je bio negativan na kovid-19, ali je obustavio sve javne aktivnosti i biće u karantinu do 24. decembra, rekli su iz njegove kancelarije. Irski premijer Majkll Martin, koji je iz predostrožnosti uradio test, takodke je dobio negativan rezultat.

Kosta je u samoizolaciji i čeka rezultate testa, iako nije pokazivao simptome, rečeno je iz njegove kancelarije.

Makron se razboleo u tenutku kada se pregovori između Britanije i EU oko sporazuma nakon Bregzita bliže kraju, pri čemu je Francuska rekla da bi radije stavila veto na lošu pogodbu nego što bi žrtvovala svoje ribare.

Britanski premijer Boris DŽoson uputio je Makronu želje za brz oporavak.

„Žao mi je što čujem da je moj prijatelj Emanuel Makron pozitivan na korona virus. Svi vam želimo brz oporavak“, napisao je DŽonson na tviteru.

I sam DŽonson je u martu dobio kovid-19 i teško se razboleo. Pokušao je da prebrodi bolest, ali je završio na intenzivnoj nezi.

Makron ima zdrav i aktivan životni stil, kažu njegovi pomoćnici. Redovno vežba i ne puši.

Zvaničnici Jelisejske palate rekli su da Makron i njegov tim pokušavaju da procene gde je mogao da se zarazi virusom.

Vladin portparol Gabriel Atal rekao je da je Makron otkrio prve simptome kasno sinoć.

Dva dana ranije, predsednik je takođe održao četvorosatnu debatu sa članovima građanske konvencije o klimi. Makron je nosio masku tokom događaja kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi.

Juče je predsedavao sastankom kabineta.

Premijer Žan Kasteks takođe će biti u samoizolaciji nakon što je u poslednjih nekoliko dana bio u kontaktu sa Makronom, iako je bio negativan na tesu, saopštio je njegov ured.

Šefovi političkih partija iz donjeg doma parlamenta Francuske, Nacionalne skupštine, takođe su u izolaciji jer su ranije ove nedelje imali ručak sa Makronom.

Ministar finansija Bruno Lemer bio je do sada najpoznatiji političar u Francuskoj koji je dobio virus. Rekao je nakon oporavka da je to bilo posebno teško iskušenje.

Vojska u krvavom obračunu sa neprijateljskim trupama! Borba do poslednjeg čoveka! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA