Najnovije

SKUPŠTINI DOSTAVLJEN PREDLOG IZMENA ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI: Žele da se usvoji po skraćenom postupku!

Vlada Crne Gore dostavila je danas Skupštini Predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti i predložila usvajanje po skraćenom postupku.

Skupština Crne Gore. (Foto: skuptina.me)

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vernika.

- Zato je neophodno da u najkraćem roku bude eliminisana mogućnost njihove eventualne primjene - navodi se u zahtevu Vlade o skraćenom postupku.

Ističe se da se predloženim izmenama preciziraju pravila o upisu crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju.

Naglašava se da se obezbeđuje pravna sigurnost i izvesnost i uklanjaju diskriminatorne i neustavne odredbe kojima su direktno i grubo ugrožena prva i interesi vernika, ali i mir i bezbednost celokupnog društva.

- Istovremeno se obezbeđuje priznanje i zaštita stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori - dodaje se u obrazloženju.

Crnogorska Skupština je u decembru prošle godine usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja o pravnom položaju verskih zajednica, kojim se predviđa otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih eparhija u Crnoj Gori, nakon čega su počele višemesečne protestne šetnje u više gradova.

Vlada Crne Gore juče je utvrdila predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti.

NJegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije rekao je da su Mitropolija i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori zadovoljne predloženim izmenama Zakona o slobodi veroispovesti jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu versku zajednicu u državi.

On smatra da su novim aktom sve verske zajednice konačno jednake.

Nove američke sankcije Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA