Najnovije

PUCAJU IZ PRAZNE PUŠKE: Da li SAD mogu da zakoče završetak Turskog toka?

Predlog zakona o finansiranju odbrane SAD za 2021, koji predviđa proširivanje sankcija za one koji su angažovani na projektu Turski tok, čeka na Trampov potpis.

Turski tok (Foto: Turkstream)

U međuvremenu, srpski predsednik Aleksandar Vučić odlučno najavljuje da će ruski gas iz tog cevovoda u našoj zemlji biti pušten do Nove godine.

Vašington zaoštrava pretnje u nameri da spreči završetak ovog gasovoda, kao i Severnog toka 2, jer strahuje da će Evropu učiniti previše zavisnom od ruskih izvora energije, povećavajući tako njen uticaj u regionu. U ovom geopolitičkom rvanju velikih igrača, naša zemlja nastoji da zaštiti svoje interese.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, ocenjuje kao odličnu vest najavu predsednika o puštanju gasa kroz Balkanski tok kako se drugačije naziva drugi krak Turskog toka, koji iz Bugarske ulazi u našu zemlju.

"Dešava se nešto što je korisno za nas, građani će imati sigurno i pouzdano snabdevanje, jer dobijamo drugi pravac snabdevanja. Trenutno nam taj energent dolazi samo sa severa, preko Ukrajine, a sada će nam stizati i kroz Bugarsku. To je od izuzetnog značaja", ističe Vuletić za Novosti.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nedavno je za taj list rekao da je planirano da kompresorska stanica u Srbiji bude završena u maju sledeće godine. I Vuletić potvrđuje da su ostali još neki radovi i da će gasovod početi da se koristi na proleće. Do kraja godine, kako objašnjava, može da se obavi probno puštanje gasa, jer sistem prvo mora da se proveri. On odbacuje mogućnost da Vašington na bilo koji način zaustavi projekat.

"Amerikanci pucaju iz prazne puške, to je samo na nivou retorike. Od toga nema ništa, sve ide svojim tokom", ističe Vuletić.

Kako sada stvari stoje, Balkanski tok uspeva da izbegne sudbinu Severnog toka 2, čiju su gradnju znatno usporile američke pretnje. U prilog tome svedoči i završetak radova na deonici Turskog toka u Bugarskoj, o čemu su u četvrtak izvestili mediji u toj zemlji.

"Izgradnja gasovoda Balkanski tok završena je i u toku su pripreme za njegovo puštanje u rad", objavio je bugarski list Trud pozivajući se na kompaniju Bulgartransgas, nosioca projekta.

Ruska agencija Tass prenosi da je trenutno u toku proces tehničkog prijema i dobijanja dozvole za rad od nadležnih državnih organa kako bi Balkanski tok i zvanično postao operativan.

Sankcije se proširuju

Prema odredbama Zakona o budžeta za odbranu SAD za narednu godinu, za projekte Turski i Severni tok 2 sankcije se proširuju na oblasti koje su vezane za usluge osiguranja ili reosiguranja, usluge ili uređaje za tehnološku nadogradnju, ugradnju opreme za zavarivanje, usluge ispitivanja, inspekcije ili sertifikacije potrebne za završetak ili rad cevovoda, navode stručnjaci za Novosti.

Šta to Putin može, što drugi ne mogu, saznajte OVDE.

Izvor; Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA