Najnovije

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UKLONILA IZVEŠTAJ: Sakrivaju loše upravljanje krizom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) optužena je da u dogovoru sa sa italijanskim ministarstvom zdravlja sakrila izveštaj koji otkriva loše upravljanje zdravstvenom krizom u toj zemlji na početku pandemije koronavirusa, a koji je trebalo da pomogne drugim zemljama da ne ponove iste greške.

pandemija (Ilustracija: Pixabay)

Italija je bila prvo veliko evropsko žarište KOVID-19, a Izveštaj, koji je napravio Frančesko Zambon koordinator SZO za Italiju uz pomoć 10 evropskih kolega, finansirala je kuvajtska vlada sa ciljem da pruži preko potrebne informacije zemljama koje još nisu bile pogođene koronom.

SZO ga je uklonio dan nakon što je postavljen na njihovom sajtu 13.maja, što je Zambonija navelo se 28. maja direktno obrati direktoru SZO Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu i upozori da nestanak izveštaja loše utiče na kredibilitet SZO, prenosi AP.

Objašnjenje agencije koje je naknadno dostavila je da je izveštaj povučen zbog „činjeničnih netačnosti“ koje nije detaljno pojasnila i negirala je da je imala bilo kakav pritisak italijanske vlade da izveštaj ukloni.

Mišljenje je da SZO ne želi da javno kritikuje zemlje koje su glavni donatori, čak i kada bi politike koje sprovode negativno da utiču na javno zdravlje.

Tokom početnih faza izbijanja KOVID-19, u januaru, na primer, zvaničnici SZO bili su privatno nezadovoljni nedostatkom informacija koje je delila Kina, ali su zvanično pohvalili zemlju zbog njene transparentnosti.

U spornom „Zambon izveštaju“ od 102 stranice navodi se da italijanski plan za pandemiju nije ažuriran od 2006. godine i da je, zbog nepripremljenosti, početni odgovor bolnica bio “improvizovan, haotičan i kreativan“.

Dokument je uklonjen na zahtev Ranijerija Gvere, pomoćnika generalnog direktora SZO za strateške inicijative, što je utvrđeno na osnovu prikazanih mailova u emisiji „Izveštaj“ italijanske televizije RAI.

Gvera je bio generalni direktor za preventivno zdravlje u italijanskom ministarstvu zdravlja između 2014. i 2017. godine, i stoga je bio odgovoran upravo za ažuriranje plana pandemije.

On je tražio da se u izveštaju ispravi da je plan bio „ažuriran“ 2016. godine, iako je verzija 2016. bila identična onoj iz 2006.

Mejlovi koje su u maju Zambonu poslali Gvera i Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, takođe sugerišu na pakt sklopljen sa italijanskim ministarstvom zdravlja da se izveštaj drži u tajnosti.

"Ako SZO kritikuje italijansko ministarstvo zdravlja, mislim da ne činimo veliku uslugu zemlji. Ne zaboravi da su nam upravo dali 10 miliona kao dobrovoljni prilog na osnovu poverenja i kao priznanje za ono što smo do sada uradili”, napisao je Gvera u mejlu poslatom 13. maja.

Kluge je u mejlu poslatom dva dana kasnije napisao da je italijanski ministar zdravlja “veoma razočaran”.

“Kuvajt je srećan, (misleći na državu koja je sponzorisala rad na izveštaju sa 80 miliona dolara), a moramo da obradujemo i ministarstvo zdravlja i „zaključimo“ Veneciju (misleći na finansiranje kancelarije SZO od strane italijanske donacije”, napisao je Kluge.

Interesovanje zbog nestalog izveštaja poraslo je poslednjih nedelja, podstičući kritike na račun rukovodstva SZO u globalnom odgovoru na pandemiju, a to je navelo agenciju da pristane na nezavisnu istragu njenog učinka, navodi AP.

Da li nas čeka prekretnica u pandemiji, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA