Najnovije

AMERIČKI PILOT PRIZNAO: Iznad Srbije pogođen još jedan "F-117"

Penzonisani američki pilot Čarli Hejnlan rekao je da je tokom bombardovanja Beograda 1999. godine pogođen još jedan avion tipa "F-117", osim onog koji je ranije oboren, piše američki portal "Drajv".

F-117 (Foto: Pixabay)

Hejnlajn je u podkastu "Afetrburn" opisao misiju u kojoj je, osim aviona kojim je on pilotirao, učestvovao još jedan "F-117". Neimenovani izvori navode da se ovo desilo 30. aprila 1999. godine.

Nekadašnji pilot ispričao je da su dva aviona letjela u razmaku od 16 kilometara i da je te noći iznad Beograda snažno dejstvovala protivvazdušna odbrana, uključujući upotrebu sistema sovjetske proizvodnje "SA-3" kojim je ranije oboren "F-117".

- Pogledao sam udesno iznad Beograda i vidio kako veliki projektil dolazi prema gore. Izgledao je kao raketa "saturn pet". Znao sam da je moj drugi čovjek tamo negdje. Onda sam vidio još jedno lansiranje, a čak i sa te daljine moglo je da se vidi mnogo detalja. Izboj, dim i potom vatrena lopta koja kreće uvis prema vama - rekao je nekadašnji borbeni pilot.

Hejnlajn, koji je penzionisan sa činom potpukovnika, rekao je da je potom jedan projektil eskplodirao, a drugi odletio dalje prema svemiru.

- Ne znam da li ga je pogodio - rekao je pilot, misleći na drugi avion u misiji.

Penzionisani pilot dodao je da je izbacio svoje bombe, pogodio mete i krenuo nazad prema avionu za dopunjavanje goriva.

Kada je tamo stigao, nije bilo drugog "F-117", pa je Hejnlajn zatražio od tankera da štedi gorivo sporijim letom i kruži neko vrijeme. Drugi "F-117" se pojavio poslije nekog vremena, ali sa ugašenim svjetlima.

- NJegov avion nije bio u dobrom stanju - rekao je Hejnlajn i dodao da je drugi "F-117" uspeo da prikači cev za dopunjavanje goriva, ali da se potom odmah odvojio i da on i posada tankera nisu znali da li drugi "F-117" leti sa samo jednim ispravnim motorom ili ima neki drugi problem.

Tanker je potom usporio, pa je oštećeni "F-117" uspeo da dopuni gorivo iako se ono prosipalo tokom te operacije. Oba "nevidljiva" aviona potom su nastavila let prema bazi u Nemačkoj.

Tokom leta, drugi "F-117" ponovo je nestao na neko vreme, rekao je Hejnlajn, ali su obe letelice uspele da stignu u bazu Špangdalem.

Hejnlajn je zbog truda koji je uložio da se i drugi avion bezbedno vrati odlikovan ordenom Letačkog krsta za "herojstvo ili izuzetna dostignuća tokom leta".

Iako je priznanje da je još jedan "F-117" oštećen u dejstvu srpske protivvazdušne odbrane vredno pažnje, Hejnlajn naglašava činjenicu da su sistemi "SAM" pravi razlog za brigu kada je reč o avionima ovog tipa u bilo kom borbenom scenariju, prenosi portal "Drajv".

Kako su srpske bezbednosne snage srušile planove albanskih separatista, pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA