Najnovije

NATO SPREMA GRUPU ZA ZAUZIMANJE DELA BELORUSIJE: ODKB obavešten i upozoren (VIDEO)

Zemlje NATO-a stvaraju vojnu grupaciju za zauzimanje zapadnih beloruskih zemalja, izjavio je Aleksandar Lukašenko na samitu lidera zemalja ODKB.

NATO vojska (Foto: eu.army.mil)

Prema rečima Lukašenka, spoljno mešanje bilo je uzrok pogoršanja situacije u Belorusiji.

„Poenta je, citiram,„ u istorijskoj pripadnosti beloruskih zemalja Poljskoj“. Ovo je već otvoreno najavljeno ... Ispada da tamo gde danas živimo,da ove zemlje ne pripadaju nama. Jasno je kome. Oni deluju u ovom pravcu “, rekao je Lukašenko.

Dodao je da se u NATO stvara vojna grupa za zauzimanje zapadnih beloruskih teritorija. „Recite mi, kako reagovati na ovo?“ - upitao je beloruski šef države.

Smatra da zapadne zemlje već dugo imaju planove za stvaranje sanitarnog pojasa između EU i Rusije.

„To su ciljevi koji nakon raspada Sovjetskog Saveza, sredinom 90-ih, nisu ostvareni. I predsednik Rusije i ja to odlično razumemo. Događaji u Belorusiji su odskočna daska za pritisak na Rusku Federaciju“, naglasio je Lukašenko.

- Samo želim prijateljski da kažem: ako neko misli da je ovo negde daleko, da nije ovde ... Možda smo i mi nekada tako mislili. Čak i događaji u Ukrajini - mislili su da to nije negde ovde. Pre nego što stignete da se osvrnete, imaćete to“.

Lukašenko je takođe skrenuo pažnju na „bukvalno besno ponašanje Poljske i baltičkih država prema Belorusiji“.

Primetio je da zemlje ODKB „treba da budu zajedno, ujedinjene danas kao nikada ranije“, dok je, prema njegovim rečima, osnova jedinstva država ekonomija.

Lukašenko je ranije rekao da je Ukrajina htela da „zadavi Belorusiju“. Optužio je Kijev da želi da „parališe aktivnosti države, poslovanja i proizvodnje“. Takođe, prema njegovim rečima, u blizini Kijeva već se pojavio „centar informacionog uticaja na Belorusiju“.

Koliko je loša situacija za republike Donbasa, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA