Najnovije

SVET KLIZI U KONTROLISANI HAOS: Lukašenkovo upozorenje na samitu ODKB

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko učestvovao je na zasedanju Saveta kolektivne bezbednosti ODKB.

Aleksandar Lukašenko (Foto: Predsedništvo Belorusije)

Tokom video komunikacije sa svojim kolegama, liderima Rusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, beloruski lider je izrazio zabrinutost zbog razvoja događaja na svetskoj sceni uopšte, a posebno u Evropi.

Prema Lukašenku, danas „međunarodni poredak klizi prema takozvanom kontrolisanom haosu. Postoji dobro osmišljena i orkestrirana aktivnost globalnih igrača, koji ponekad računaju ni sa čim, čak ni sa interesima sopstvenih naroda “.

„Očigledno je da u zapadnom društvu nije pronađena univerzalna ravnoteža između građanskih sloboda i interesa nacionalne bezbednosti. Očigledno je da iz toga proističe sve neceremonijalnije nametanje dvostrukih standarda međunarodnoj javnoj savesti.

Odnosno, s jedne strane, krajnje oštru reakciju zapadnih vlasti na proteste i generalno nepopularnu državnu politiku, oni predstavljaju kao objektivnu nužnost. S druge strane, mere drugih zemalja za obezbeđivanje stabilnog razvoja, održavanje reda i zakona predstavljaju se kao diktatura i despotizam. Iako su ove mere za red veličine manje od njihovih vlastitih “, - naglasio je predsednik Belorusije.

„U uslovima ovih nejednakih koordinatnih sistema, manipulacija ljudima, upotreba hibridnih uticaja i tehnologija takozvanih revolucija u boji postale su uobičajene. Štaviše, ovde nema obojenih revolucija, to su obični neredi“, dodao je Lukašenko.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog nagomilavanja vojnog prisustva SAD-a i NATO-a na zapadnim granicama ODKB-a.

„Svet je ponovo na ivici da pokrene nekontrolisanu trku u naoružanju. Najopasniji fenomeni, naime vojna konfrontacija između svetskih centara moći, eskaliraju.

Ozbiljnu zabrinutost izaziva nagomilavanje vojnog prisustva SAD-a i NATO-a blizu zapadnih granica ODKB-a “.

Lukašenko je objasnio da se pre svega radi o razmeštanju dodatnog američkog kontingenta u Poljskoj i njegovim planovima za stvaranje novih objekata vojne infrastrukture. „Jasno vidimo porast sistemskih vojnih mera na teritoriji ove zemlje i u baltičkim državama“, rekao je on.

Kakav peh se dogodio jermenskom premijeru na samitu ODKB-a, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA