Najnovije

''PUTINOV KUVAR'' UZVRAĆA UDARAC EVROPI: Ko je čovek koji stoji iza plaćenika ''vagnerovaca'' u Libiji?

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin tvrdi da nema nikakve veze sa firmom „Vagner grup” čiji su plaćenici podrivali mir u Libiji zbog čega su mu uvedene sankcije

Jevgenij Prigožin (Foto: RIA Novosti)

Jevgenij Prigožin, ruski oligarh povezan sa Kremljom, podneo je tužbu Sudu pravde Evropske unije u kojoj traži da ga Brisel skine s „crne liste”, javlja AFP.

EU je 15. oktobra uvela sankcije bliskim saradnicima Vladimira Putina zbog umešanosti u trovanje novičokom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na tom spisku ruskih zvaničnika kojima je EU zamrznula imovinu i zabranila izdavanje viza našao se i vlasnik ketering kompanije „Konkord” u javnosti poznatiji kao „Putinov kuvar”. Ali, Prigožin na „crni spisak” evrobloka, nije dospeo zbog Navaljnog, već  zato što navodno stoji iza privatne vojne kompanije „Vagner grup” čiji su plaćenici podrivali mir u Libiji.

„Podnosilac tužbe evropskom sudu ne poseduje informacije o postojanju organizacije koja se zove ’Vagner grup’, nije imao niti ima bilo kakve veze sa njom, uključujući finansijske”, izjavili su iz firme „Konkord” na  društvenoj  mreži „Vkontakte” povodom zahteva da se njenom vlasniku skinu evropske sankcije.

Da li ovaj uticajni biznismen blizak Putinu ima ili nema veze sa ruskim vojnim instruktorima na severu Afrike, tek njegova kompanija je potvrdila da je Prigožin platio pola miliona dolara kako bi posle 18 meseci iz zatvora u Libiji bila oslobođena dva ruska operativca.

Ruski mediji su prošle nedelje javili da su Maksim Šugalej i njegov prevodilac Samir Sejfan, koji su u Libiji uhapšeni u maju 2019. godine zbog mešanja u izborni proces, oslobođeni i da su na putu za Moskvu.

„Rusi ne napuštaju svoje građane”, kratko su iz „Konkorda” prokomentarisali to što je Prigožin dao novac za oslobađanje dvojice operativaca iz libijskog pritvora koji rade za moskovsku Fondaciju za odbranu nacionalnih  vrednosti.

SAD su krajem septembra prošle godine stavili  Jevgenija Prigožina (59)  na „crnu listu” zbog svojih veza sa „Vagnerom” koji je po saznanjima Vašingtona slao plaćenike u ratna žarišta u Siriju, Libiju i zemlje podsaharske Afrike, ali i zbog umešanosti u predsedničke izbore 2016. godine. Američko ministarstvo finansija je pod sankcije stavilo tri Prigožinova aviona, jahtu od 37 metara, ali i njegovu Agenciju za istraživanje interneta, neslužbeno poznatiju kao  rusku fabriku trolova, koja je navodno pomogla Trampu da pobedi na izborima.

Iako je Vašington odustao od sudskog gonjenja firmi koje su povezane za Prigožinom, ovaj ruski milijarder je u martu zapretio da će  tužiti SAD za 50 milijardi dolara zbog nepravednih optužbi. Američko ministarstvo pravde saopštilo je da povlači optužnicu protiv kompanije „Konkord menadžment i konsalting”, samo nekoliko nedelja pre nego što je suđenje trebalo da počne.

Kako je tada izjavio Prigožin, to što se odustalo od optužbi protiv njegove kompanije, znači da su navodi o njegovom i ruskom mešanju u izbore bili „laž i fikcija”.

Zato „Konkord” sprema tužbu zbog „nepravednog sudskog gonjenja”, rekao je proletos Prigožin i dodao da će tražiti 50 milijardi dolara odštete.

Jevgenija Prigožina smatraju jednim od najuticajnijih ljudi u Sankt Peterburgu.  Ovaj biznismen je prošao dug put od robijaša do Putinovog miljenika.

Prema pisanju ruskih nezavisnih medija, 1979. bio je osuđen na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora zbog krađe, a 1981. osuđen je na 13 godina zatvora zbog pljačke i drugih zločina. Kad je izašao na slobodu, 1990. godine, započeo je svoj biznis – prodaju hot-dogova. Krajem devedesetih postao je jedan od značajnih vlasnika restorana u Rusiji, kada je u Sankt Peterburgu i Moskvi otvorio nekoliko elitnih restorana. Poznat je kao organizator raskošnih banketa za ruske državnike, uključujući Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina. Prema izveštajima, u proteklih nekoliko godina Prigožin je preko vlade dobio ugovore vredne 3,1 milijardu dolara.

Zašto je hrvatski scenario u Donbasu nemoguć, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA