Najnovije

TRAMP NA UDARU KRITIKA: "Optužuje Kinu za sajber-napad, a Rusi su nas hakovali"

Nema dileme da Rusija stoji iza hakerskih napada na SAD, a to što predsednik Donald Tramp pokušava da umanji ulogu Rusije i pažnju preusmeri na Kinu, predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD, izjavio je danas predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Šift.

Donald Tramp i Vladimir Putin. (Foto: ria.ru)

- Na osnovu raspoloživih podataka koje smo videli ne dovodi se u pitanje da Rusija stoji iza hakerskih napada na SAD - rekao je Šift i ocenio da su Trampovi jučerašnji komentari o tom pitanju "destruktivni, netačni i štetni" po nacionalnu bezbednost SAD, javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

Podsećanja radi, predsednik SAD Donald Tramp u prvom komentaru povodom obimnog hakerskog upada u vladine agencije pokušao je da umanji ozbiljnost i posledice kampanje sajber špijunaže.

Tramp je na Tviteru sugerisao i da nije jasno da li je Rusija odgovorna za napad, prenosi Glas Amerike.

- Sajber napad je daleko veći u medijima koji prenose lažne vesti nego u stvarnosti. U potpunosti sam informisan i sve je pod kontrolom. Rusija, Rusija, Rusija - to se prioritetno izgovara kada se bilo što dogodi zato što su jadni mediji, uglavnom iz finansijskih razloga, prestrašeni da razmatraju moguhnost da bi to mogla da bude Kina - napisao je Tramp na "Tviteru".

Takođe je izneo tvrdnje da je pobedio na izborima, uz ocenu da su tokom sajber napada mogle da budu pogođene i mašine za glasanje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je rekao da je "prilično jasno" da je Rusija odgovorna za najozbiljniji sajber napad na Sjedinjene Države, koje je jedan američki zvaničnik okarakterisao kao "najgore u istoriji SAD".

Iako je u Americi široko rasprostranjeno uverenje da je hakerske napade na SAD izvršila Rusija, niko se iz američke vlade nije oglasio da potvrdi te nezvanične optužbe pre Pompeove jučerašnje izjave, prenosi Foksnjuz.

Ruski predsednik Vladimir Putin je negirao da je Rusija umešana u hakovanje američkih institucija i kompanija.

Američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednosnu infrastrukturu (CISA) saopštila je ranije da su sofisticirani hakerski napadi, koje je teško otkriti i prevazići, ugrozili rad federalnih službi i "vitalnu infrastrukturu".

Republikanski senator Marko Rubio, trenutno na položaju predsedavajućeg u senatskom Odboru za bezbednosna pitanja, izjavio je da SAD moraju da uzvrate snažnije od uvođenja sankcija.

- Metod po kojem su izvedeni ovi hakerski napadi nosi prepoznatljive odlike ruskih sajber operacija. Ali, moramo nedvosmisleno da utvrdimo ko stoji iza svega ovoga, jer Amerika se mora osvetiti, a ne samo uvoditi sankcije - poručio je tada Rubio.

Još nije poznato šta su hakeri tražili, ali eksperti navode da bi to mogle da budu nuklearne tajne, planovi za napredno oružje, istraživanje povezano sa vakcinom protiv korona virusa i informacije za dosijea o ključnim vladinim i ekonomskim liderima.

Jermeni obaraju azerbejdžanski helikopter! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA