Najnovije

NATO GENERAL UDARIO NA SRPSKU: Jedva čeka da BiH uđe u alijansu, otkrio ko mu predstavlja najveći problem

Novi komandant NATO snaga u BiH Erik Folksted rekao je danas za sarajevske medije da se želi da BiH uđu u taj vojni savez, i da "zauzme svoje mesto kao članica evroatlantske zajednice"

SFOR (Foto: NATO)

- Ali to je izbor o kojem samo građani i izabrani lideri BiH mogu odlučivati. Ono što ja znam je da su, jedni iza drugih, lideri u BiH izrazili želju za evroatlantskim integracijama, ali svaka zemlja sarađuje s NATO-om u različitim oblastima i pod različitim uslovima - rekao je Folksted.

On je istakao da su najveći bezbednosni problemi u BiH migrantska kriza, povratak džihadista iz Sirije i borba sa koronom, ali i kako je rekao "državni i nedržavni akteri koji pokušavaju da iskoriste krizu u svoju korist, pa i putem dezinformacija, s ciljem da izazivaju podele i potkopavaju naše demokratije i mogućnosti delovanja".

Tu je, koristeći demagoški obrazac zapadnih političara, aludirao na "zlu Rusiju" koja potkopava demokratije, a verovatno i na samu Republiku Srpsku, koja se oštro protivi ulasku u NATO.

Folksted je zatim naveo da je BiH napravila profesionalne, kohezivne oružane snage koje su model integracije i saradnje.

- Kao prvo, Oružane snage BiH rade rame uz rame s oružanim snagama zemalja Saveza i partnera u Avganistanu od 2009. godine. Iznova dokazuju svoj profesionalizam i nastavljaju da igraju važnu ulogu u misiji ''Odlučna podrška'', koju predvodi NATO, obučavaju, savetuju i pružaju pomoć sigurnosnim snagama i institucijama Avganistana. Po povratku, bolji su lideri i bolji vojnici i, s novim veštinama koje su stekli i usavršili u ovim bezbednosnim misijama, čine jedinice OSBiH sposobnijima i efikasnijima.

Zaštp Beograd i Banjaluka treba da budu zabrinuti, saznajte OVDE.

Izvor: Avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA