Najnovije

OFANZIVA KLINTONOVIH JASTREBOVA NA SRBIJU: Vašington sprema novi udar na zapadni Balkan!

Perjanica bivše američke vlasti, pre svih Olbrajtova i Server, želi da završi započete poslove. Prvi je uništenje Srpske, a drugi je puna nezavisnost Kosova.

Klintonovi (Foto: Jutjub)

Usvajanje rezolucije u Senatu SAD povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma početak je diplomatske ofanzive protiv Srbije. Jastrebovi administracije Bila Klintona, pre svih Madlen Olbrajt i Danijel Server, već su krenuli u realizaciju ovog paklenog plana.

Isticanjem da je u Srebrenici počinjen genocid, da RS nije funkcionalna i da je treba rasformirati, Klintonovi saborci nameravaju da na ovoj platformi pripreme teren za nove pritiske i ucene ka Banjaluci i Beogradu.

Pored Republike Srpske, udar Vašingtona neće izbeći ni Srbija, a najžešći udar, prema očekivanju upućenih u diplomatska dešavanja, desiće se za šest meseci.

Uporedo, podrška novom pohodu na Balkan Vašingtonu stiže i od najmoćnijih evropskih država koje priznaju nezavisnost Kosova i koje žele da se sva otvorena pitanja na zapadnom Balkanu reše na način koji oni vide kao jedini mogući.

- Pojednostavljeno, Klintonovi ljudi, pre svih Olbrajtova, žele da završe započete poslove. Prvi je uništenje Republike Srpske, a drugi je da Kosovo, čije su formiranje kao države oni omogućili, konačno dobije puno priznaje - objašnjavaju izvori.

Politika agresije

Željko Budimir, docent Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, uveren je da ofanziva Klintonovih jastrebova neće biti poput one iz devedesetih.

- Ono što je bitno za srpsko rukovodstvo i u Banjaluci i u Beogradu jeste samo da izdrže ove prve udare koji će, po mojoj proceni, doći negde polovinom iduće godine iz Vašingtona. Tačnije, tu se pravi osovina Vašington-Brisel prema Banjaluci, a poluge pritisaka će biti članstvo u EU i više če se insistirati na nastavku procesa integracija u NATO - ističe Budimir.

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, Amerika ne može da odustane od politike koju je vodila u prošlosti.

- Ta politika je bila protivna međunarodnom pravu, sprovođenje agresije protiv zemalja koje nisu po volji Vašingtonu. Mi smo bili žrtva te politike. Danas, kada se povodom 25 godina Dejtona pravi osvrt na sve što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, Sjedinjene Američke Države ne mogu da priznaju da su bile u krivu i moraju da nastave sa svim onim lažima od Srebrenice pa nadalje, koje su korišćene za legalizaciju agresije na Republiku Srpsku, a kasnije i na Srbiju - ističe Anđelković.

Opasni signali

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, objašnjava da je usvojena rezolucija preporuka, ali i signal u kom pravcu će delovati vašingtonska administracija:

- Pritisci nikada i nisu jenjavali, a sada će se sigurno pojačati. Realno je i treba biti vrlo jasan, ovo je kontinuitet sinhronizovane histerije koja treba da stvori pritisak na srpski narod u regionu zapadnog Balkana, a pre svega, na Republiku Srpsku i srpski narod u BiH. Kontinuitet neuvažavanja interesa srpskog naroda je samo po sebi izvor konflikta i može da predstavlja veliku pažnju po stabilnost u narednom periodu, nadam se da su ljudi koji nose odgovornost za stabilnost i bezbednost spremni da sagledaju opasnosti koje trenutno postoje i da će ovi sinhronizovani pritisci prestati jer krajnje je neizvesno šta je krajnji rezultat takvog delovanja.

Pala Hotijeva vlada

Uprkos naporima Zapada da Kosovu na tacni isporuči puno priznaje i nezavisnost, u Prištini se političke strasti ne smiruju, te je i najnovija vlada Avdulaha Hotija pala samo nekoliko meseci posle formiranja.

Naime, po žalbi Pokreta Samoopredeljenje u vezi s glasanjem poslanika Etema Arifija, koje je bilo presudno za formiranje vlade koju vodi Avdulah Hoti, Ustavni sud doneo je odluku kojim je ovaj glas nevažeći, čime je i vlada ostala bez podrške u parlamentu. Prema pisanju prištinskih medija, novi izbori održaće se u roku od 40 dana.

Radun: Uvlačenje Bosne u NATO

Politički analitičar Branko Radun upozorava da će se pritisak Vašingtona na zapadni Balkan koji žele pod okriljem NATO biti sve intenzivniji:

- Pošto će se baviti širenjem, tu je tema ulazak BiH jer je Crna Gora već u NATO, a u sledećem koraku ulaze i Srbi i biće pritisci na Republiku Srpsku i Srbiju da se, na neki način, ne meša u to i da toleriše ulazak BiH u NATO. S druge strane, Bajden je u svojim izjavama rekao da je posvećen uređenju BiH, kao građanske države, što znači unitarne, i nije spominjao Republiku Srpsku, ali može iz toga da se izvuče zaključak da će RS biti pod udarom da se odrekne nekih ovlašćenja, pod parolom da bi BiH bila funkcionalna država.

Turski tenkovi u velikom broju ušli u Siriju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA