Najnovije

ŠEST KLJUČNIH SATI ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Biće postavljeni punktovi

Da je Fajzerova vakcina stigla u Srbiju već je dobro poznata vest, a ono što od jutros znamo jeste da će je sutra prvi građani primiti.

Vakcina (Foto: Pixabay)

Nepoznanica je i dalje mnogo, a velikom delu javnosti još uvek je strano kako izgleda masovna vakcinacija. Epidemiolog Predrag Kon odgovara na sva pitanja.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će se s vakcinacijom početi koliko sutra. Otkrio je i pojedinosti imunizacije prvom dozom od 4.875 vakcina. Druga vest je i da već početkom januara dolazi još 20.000 doza pomenute vakcine, a Plan za imunizaciju već je napravljen. Međutim, čini se da je velikom delu javnosti nepoznata sama procedura masovne imunizacije.

Ispunjeni svi uslovi za čuvanje

Kako se vakcine prave, čuvaju, transportuju, skladište, distribuiraju određuje proizvođač, a sve što oni budu tražili naša zemlja će ispuniti.

Ovu informaciju potvrdila je u direktorka "Torlaka" dr Vera Stoiljković.

Na pitanje da li bi za čuvanje Fajzerove vakcine, koja zahteva specijalne uslove čuvanja na temperaturi od -80 stepeni Celzjusovih, bio nadležan “Torlak” i da li postoji pogon gde bi ona mogla da se odloži u distribuira, direktorka je u intervjuu za “Politiku” odgovorila ovako:

- Institut "Torlak" poseduje sertifikat o hladnom lancu, pa u skladu s tim poznaje mogućnosti za skladištenje svih tipova vakcina na različitim temperaturnim režimima. Uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i ovi kapaciteti će na veme biti unapređeni i spremni za prijem, skadištenje i distribuciju vakcina - izjavila je dr Stoiljković.

6 sati od rastvaranja do primene

Nakon toga ostaje da se pojasne svi koraci od skladištenja do same vakcinacije građana. Tu proceduru je detaljno pojasnio epidemiolog Predrag Kon.

- Procedure za ovu, Fajzerovu vakcinu koja nam je trenutno dostupna izuzetno su komplikovane. Mora vrlo dobro da se kordinira među različitim karikama u lancu. Specifičan je način pakovanja, raspakivanja, rastvaranja, distrubucije.. - objašnjava dr Kon.

On kaže da od trenutka kada se vakcina izvadi sa -80 stepeni, na koliko se čuva, u roku od pet dana mora biti data korisniku.

- Ipak, od trenutka kada se rastvori, maksimalno mora da prođe 6 sati do same vakcinacije građanina - upozorava epidemiolog.

Vakcinacija po punktovima

On kaže i da će organizacija rada biti komplikovana, te da se moraju odrediti punktovi na kojima će se vršiti vakcinacija.

Na pitanje ko će nas vakcinisati, doktor Kon je odgovorio:

- Već sada po domovima zdravlja postoje zdravstveni radnici koji se tokom cele godine bave vakcinacijom. Verujem da će na početku oni biti ti koji će vakcinisati građane. To su medicinski tehničari obučeni za imunizaciju. Naravno vakcinaciju će vršiti u prisustvu lekara koji će vršiti nadzor nad njihovim radom - zaključuje dr Kon.

Imunizacija počinje sutra

Prvi građani Srbije sutra će u 11 časova primiti "Fajzerovu" vakcinu, koja je juče dopremljena u našu zemlju.

- Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovečanstvo, da nje nema, neke druge bolesti ne bi bile iskorenjene - istakao je Vučić.

Prve doze primiće korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Među privima u našoj zemlji koji će primiti Fajzerovu vakcinu su i predstavnici vlasti.

Sutra na Instititu "Torlak" protiv korone će se vakcinisati premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Da li će gastarbajteri plaćati porez, saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA