Najnovije

BAJDEN NE CEPA TRAMPOV PAPIR? I nova vlast u SAD uvažiće Vašingtonski sporazum

Dolaskom novog predsednika Bela kuća i Stejt department će se sinhronizovati, dok je u prethodnom periodu Bela kuća bila država za sebe.

Aleksandar Vučić i Donald Tramp. (Foto: predsednik.rs)

Srbija će nastaviti da poštuje Vašingtonski sporazum i insistiraće na njegovoj primeni, a svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administracija nastaviti da radi sa nama na njegovom sprovođenju.

Ovo je juče izjavio novi ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, koji veruje u dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Uz preovlađujuće ocene poznavalaca politike novoizabranog prvog čoveka SAD DŽozefa Bajdena, da će on inicijativu za rešavanje kosovskog pitanja prepustiti EU, pretpostavlja se da njegova administracija neće staviti ad acta papir koji su potpisali predsednik Aleksandar Vučić i predstavnik Prištine Avdulah Hoti, na inicijativu Donalda Trampa, početkom septembra.

Da bi bilo racionalno i logično da se nastavi sprovođenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa, kom je kumovao Tramp, smatra i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Deo tog dogovora koji se konkretno tiče Beograda i Prištine - podrška takozvanom "malom šengenu", dolazak američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj u Beograd, studija o korišćenju "Gazivoda", sve bi to trebalo da se nastavi, s tim da može da se razgovara da li su svrsishodni oni delovi sporazuma koji su poslužili Trampu u kampanji, poput premešatanja naše ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, a što je izazvalo najviše kontroverzi - kaže Grubješićeva.

O mogućnosti da će i Bajden, poput Trampa, imati "svog Grenela" koji će se usko baviti odnosima Beograda i Prištine, Grubješićeva kaže:

- Ako ga bude bilo, to će biti neko iz Stejt departmenta, jer će se dolaskom Bajdena Bela kuća i Stejt department sinhronizovati, dok je u prethodnom periodu Bela kuća bila država za sebe. A sve ide ka tome da će se po pitanju KiM sinhronizovati i SAD i Evropska unija.

Ambasada Ukrajine u BiH iznela svoj zahtev! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA