Najnovije

IZOBLIČENI OD BEZNAĐA TUMARAJU ULICAMA: Odumiranje nacije ili početak pobune?

Siromaštvo je društvena pojava, ali beda je porok, davno je još napisao i konstatovao Dostojevski. Kao da je pred sobom imao socijalnu sliku Srbije u vreme Vučićeve vlasti. Siromašnim ljudima je velikodušno prepušteno da svoju sirotinju podele na tri obroka dnevno i eventualno neki komad garderobe. Bednima, osim bede, nije ostavljeno ništa drugo, da bi se svim sredstvima borili kako da postanu siromašni. Otuda opšta utučenost, apatija, sunovrat svih vrednosti, prostitucija kao značajni činilac BDP, sve veći broj samoubistava...

Protesti u Beogradu. (Foto: Jutjub)

Piše: Srđan Škoro

Pojedinačne depresije su prerasle u kolektivnu depresiju naroda. To se najbolje može videti po ljudima koji tumaraju po srpskim gradovima i selima izobličeni od beznađa koje ih je snašlo. Nikoga više ne zanima način na koji će da živi, najveći broj gleda instiktivno kako će samo da preživi. I tu dolazi do onog stanja koje sociolozi nazivaju odumiranjem nacije, zahvaljujući psihičkom stanju stanovništva koje se permanentno dovodi u nešto što se u nauci zove degenerativnost i psihičko samoubistvo.

Zato se stalno i govori kako su Srbi i Srbija na pragu nestajanja ili su već zapravo nestali, a da im to niko još nije zvanično objasnio i obznanio. Isto tako, niko od stručnjaka nije u stanju da pruži precizan odgovor na pitanje, koliko će stanovnika na ovim prostorima uspeti da preživi Vučićevo zlatno doba, a da pritom ostanu zdrava razuma, bez mentalnih i psihosomatskih poremećaja.

Ako svemu tome dodamo, da je ovu naciju prethodno u potpunosti obogaljila ista ova ekipa, poznatija kao Miloševićevo zlatno doba švedskog tipa, a dotukla tzv. demokratska opcija, najužasnijom i najdužom pljačkaškom tranzicijom u istoriji sveta, nade za oporavak gotovo i da nema. Na sve to, u poslednjih trideset godina niko u vlasti i opoziciji nije izgubio ništa. Naprotiv. Svi su profitirali, što se za njihove birače ne može baš reći. Kada bi neko uspeo da napravi inventar kako su sadašnji lideri vlasti i opozicije živeli, recimo, 1990. godine, koje su automobile vozili, ako su ih uopšte i imali, u kakvim stanovima stanovali, a kako i gde žive danas, bio bi to jasan pokazatelj sunovrata jednog naroda i društva. Ali i dokumentovan dokaz kako smo dopali u ovo stanje i zašto je ovaj narod postao toliko depresivan i nezainteresovan za sopstvenu sudbinu.

Vlast je valjda iz straha prema sopstvenom narodu i stanju u kojem se nalazi, brže bolje predložila uvođenje novog krivičnog dela „Napad na psihički integritet i spokojstvo člana porodice predstavnika najviših državnih funkcionera“. Oni koji to počine, čeka ih robija do pet godina. Koliko je stvarno ova vlast pukla kad predlaže ovakve besmislice? Koliko je narod zaista pukao kad može da trpi ove i slične ludosti? Zaista je to teško izmeriti s obzirom da su ljudi na ovim prostorima skloni lakom zaboravu.

Primera radi, ova ista ekipa trenutno na vlasti, je sredinom 2000. godine, predložila Zakon o terorizmu, gde se za iskazano mišljenje koje je u suprotnosti sa zvaničnom i proklamovanom politikom države dobijalo minimum pet godina zatvora. Nikad nisu trpeli ljude koji imaju svoje mišljenje i otuda stalna želja za kažnjavanjem, kad god im se za to ukaže prilika. Zakon je predviđao i da se svaki ulični protest proglasi za teroristički akt, a posebno onaj koji blokira puteve i saobraćajnice. Teroristom bi bio proglašen i svako onaj ko ne učestvuje, ali odobrava ovakav vid protesta.

Dakle, ovakve i slične ludosti predložene u formi zakona nikada nisu manjkale ovoj ekipi na vlasti. Ono što donekle razlikuje ono vreme od sadašnjeg, je što su taj Zakon o terorizmu branile sve perjanice JUL i SPS, od Ivana Markovića i Gorana Matića, preko Živka Šokolovačkog, sve do Balše Govedarice, predsednika Vrhovnog suda Srbije, Dragiše Krsmanovića, republičkog javnog tužioca ili Dragoljuba Jankovića, ministra pravde… Radovan Pankov i Mihalj Kertes su umeli uz to i da kažu – NATO ima avione i moćno oružje, ali mi imamo Slobodana Miloševića! Sada to, spominjući značaj i veličinu Vučića, čine neki nebitni članovi rijaliti sekte „Aleksandar Vučić Za našu decu“ koji svojom glupošću i bahatošću dokazuju koliko je stanje u Srbiji stvarno bolesno.

Ono što je ostalo isto, to je da Zapad doživljava vlast u Srbiji kao servilnog slugu, a opoziciju kao korisne idiote na putu ostvarenja svojih strateških ciljeva i interesa. A za narod ko te pita. On je ionako u depresiji, anesteziran od stvarnosti, i apsolutno nikome ne odgovara da se ikada trgne ili probudi.

To će se uprokos svemu i u inat svima, ipak, dogoditi. Ma šta ko mislio. I to znanjem, pameću i voljom onih koji trenutno nisu u političkim strankama. Tu se nalazi skriveno jezgro buduće predvodničke elite koja može Srbiju da izvuče iz ćorbudžaka u koji je zabasala i promeni namenjenu sudbinu nestanka.

Nekada moćna vladajuća crveno-crna koalicija je Zakon o terorizmu predlagala, samo četiri meseca pre nego što će izgubiti izbore i deset meseci pre nego što će se Slobodan Milošević naći u Hagu. Razmislite o tome. Nadam se da sam vam bar malo narušio spokojstvo.

Srećna nam Nova 2021!

Ambasada Ukrajine u BiH iznela svoj zahtev! Više o tome OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA