Najnovije

KRIVOKAPIĆ IMA VEĆINU ZA PONIŠTENJE PRIZNANJA TZV. KOSOVA: Ovu odluku nije donela Skupština

Novi crnogorski premijer Zdravko Krivokapić još jednom je poručio da Podgorica neće povući priznavanje nezavisnosti lažne države Kosovo i ukinuti sankcije Rusiji, a ovakvu politiku objašnjava lažnim opravdanjima da za to nema većinu u parlamentu!

Vlada CG (Foto: Vlada CG)

Ovakva argumentacija, tvrde sagovornici „Novosti“, nije tačna: odluke o priznavanju Kosova i sankcijama Moskvi nije ni donela Skupština, već bivša crnogorska vlada, pa samim tim nema prepreka ni da ih Krivokapićev ministarski tim – precrta.

Poruke koje poslednjih dana šalje Krivokapić uzdrmale su odnose i u vladajućoj koaliciji „Za budućnost Crne Gore“, jer iz Demokratskog fronta stižu žestoke kritike na račun premijera, pa čak i pretnje da će uskratiti podršku predlozima nove Vlade.

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije, za „Novosti“, kaže da nije u nadležnosti Skupštine da poništava sramne odluke Vlade Mila Đukanovića iz 2008. i 2014, kada je priznala lažnu državu Kosovo i uvela sankcije bratskoj Rusiji:

– Prema tome, Krivokapićeva Vlada može, ako to hoće, da sve to poništi i vrati Crnu Goru na pravi put. Smešno je prebacivati odgovornost na poslanike koji se ni tada nisu pitali za te stvari. Ako Zdravkova Vlada ima dovoljno ruku, ona može poništiti te odluke.

Za povlačenje priznavanja ima većinu od devet ministara

I istoričar dr Aleksandar Raković kaže nam da je Krivokapić neistinito prikazao proceduru potrebnu za donošenje ovih odluka i tvrdi da crnogorski premijer ima većinu za opoziv priznanja tzv. Kosova i ukidanje sankcija Rusiji:

– Moguće je čak da Krivokapiću, kao novajliji, ta procedura nije ni poznata. Naime, te odluke donela je bivša Vlada Crne Gore, i kao što je Vlada donela te odluke, tako može i da ih opozove. Od 14 članova Vlade na čelu sa Krivokapićem, osam su ministri koji su njegov izričiti izbor. Većinu članova te vlade pritom čine Srbi i vernici SPC. Dakle, Krivokapić bi imao većinu od najmanje devet glasova u Vladi da opozove priznavanje tzv. Kosova i ukine sankcije Rusiji. Ako te odluke ne može da donese sada, to može da uradi i na poslednjoj sednici te Vlade kada ona jednog dana bude održavana, čak i kada bude u tehničkom mandatu.

Raković ukazuje da „posebno od Krivokapića, ali i od njemu bliskih ministara, zavisi da li će Crna Gora poništiti priznavanje tzv. Kosova i izvaditi makar taj crnogorski nož, među mnogim zabodenim, iz leđa Srbije.

Poziv da se vrati Božović

Iz Demokratskog fronta još jednom su pozvali Krivokapića da naloži šefu diplomatije Đorđu Raduloviću da povuče odluku o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

– Pozivamo premijera da još jednom pažljivo pročita propise i uveri se da predsednik Milo Đukanović nema nikakve nadležnosti u ovoj situaciji, već da je povlačenje odluke o proterivanju isključivo nadležnost Vlade, odnosno MSP. Ne bismo želeli da, zbog toga što je premijera neko doveo u zabludu, građani pomisle da se Krivokapić krije iza odluke DPS i Đukanovića. Nipošto ne treba Đukanoviću pripisivati formalnu moć i uticaj koji on nema – poručio je Vladislav Bojović, član predsedništva Demokratske narodne partije i funkcioner DF.

O zdravstvenom stanju Milorada Dodika pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA