Najnovije

PANIKA U NATO! Rusija postaje snažnija za 14 nuklearnih podmornica!

Preduzeće iz Severodvinska „Sevmaš“ do 2027. godine napraviće 14 nuklearnih podmornica strateškog projekta „Borej A“ i višenamenskog projekta „Jasen M“ po narudžbini Ministarstva odbrane Rusije, saopštio je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko, prenosi „Krasna zvezda“

Ruska podmornica. (Foto: mil.ru)

Kako se navodi, ruska Ratna mornarica će svake godine dobijati po jednu podmornicu oba tipa. 

U skladu sa ruskom pomorskom doktrinom, podmornice ova dva projekta činiće osnovu pomorskih strateških nuklearnih snaga zemlje.

Krivoručko je tokom radne posete „Sevmašu“ proverio i stratešku podmornicu „Knez Oleg“, koja je letos prebačena iz hangara brodogradilišta i spuštena na vodu. Trenutno prolazi testiranja u pristaništu. Zamenik ministra je posetio i radionicu gde se pravi poseban nameštaj za nuklearne podmornice nove generacije. To je novi pravac u proizvodnoj delatnosti preduzeća.

Podmornice tipa „Borej A“ su nuklearni strateški nosači raketa sa poboljšanim karakteristikama. Glavni brod serije „Knez Vladimir“ već je u službi Severne flote. Napravljena je još jedna nuklearna podmornica tog projekta, a tri su u procesu izgradnje. U zavisnosti od bojevih zadataka, ruske podmornice „Jasen“ mogu imati različite modifikacije: protivbrodske, protivpodmorničke, za napade na kopnene mete i strateške. Zajedno sa „Kalibrima“ podmornice mogu nositi i snažnije rakete kao što su „Oniks“, koje su specijalno namenjene za uništavanje velikih nadvodnih ciljeva. 

Nuklearna podmornica „Kazanj“ – glavna višenamenska podmornica projekta „Jasen M“ tokom nedavnih testiranja pogodila je kopnene i morske mete pomoću krstarećih raketa. Podmornice projekta „Jasen“ su naoružane velikim arsenalom raketa. One poseduju osam univerzalnih lansirnih sistema, u svakoj se nalazi po pet krstarećih raketa „Kalibar“. Podmornica može da nosi 40 raketa

Kurdi u pripravnosti, sve miriše na novu tursku ofanzivu! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA