Najnovije

OPOZICIJA DOTERUJE PLATFORMU ZA MEĐUSTRANAČKI DIJALOG: Traže razdvajanje izbora

Deo opozicije usaglašava platformu za predstojeći međustanački dijalog, a jedan od zahteva mogao bi da bude razdvajanje izbora na različitim nivoima.

Glasačke kutije (Foto: Jutjub)

U razgovorima učestvuju predstavnici Udružene opozicije Srbije, a potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić očekuje da se deo opozicije sastane ponovo u drugoj polovini januara, kako bi definisali svoje zahteve do početka međustranačkog dijaloga uz posredovanje EU.

Prvi međustranački dijalog uz posredovanje EU očekuje u februaru.

Aleksić kaže da je platforma već usaglašena:

"Jedna od tačaka je svakako razdvajanje izbora. To je jedna od stvari koju će sadržati platforma", rekao je Aleksić za Tanjug.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović potvrdio je za Tanjug da ta stranka učestvuje u razgovorima, ali nije iznosio detalje.

U razgovorima učestvuje i Demokratska stranka, a zamenica predsednika "Lutovčeve DS" Dragana Rakić kaže da se njihov pristup platformi temelji na zahtevima formulisanim pred prošle izbore, uz uverenje da će iza nje stati, kako kaže, gotovo sve relevantne opozicione političke organizacije.

Ona navodi da bi razdvajanje izbora bilo "po ugledu na demokratske zemlje", a u cilju da se smanje manipulacije i zloupotrebe, koje su, tvrdi, bile prisutne u izbornim procesima poslednjih godina.

"Verujemo da ćemo, uz podršku naših evropskih partnera, vratiti građanima pravo da slobodno biraju, jer je to nužan korak ka boljem životu u Srbiji", kaže Rakić.

Aleksić ističe da sada praktično rade na doterivanju uslova koje će postaviti, a kao ključne ističe medijske slobode i otvorenost RTS i drugih televizija sa nacionalnom frekvencijom da predstavnike opozicije, ne samo tokom kampanje.

On dodaje da Narodna stranka na formulisanju zahteva radi u saradnji sa organizacijom CRTA.

Očekuje da će platforma sadržati uslove vezane za konkretan izborni proces i ulogu RIK-a i REM-a, kao i da im se priključe stranke izvan Udružene opozicije Srbije, kao što su, kaže, Dveri.

Koji srpski grad potpuno prelazi na ćirilicu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA