Najnovije

RUSIJA SE POVLAČI IZ UGOVORA O OTVORENOM NEBU? Druge države odbijaju da se obavežu

Sporazum, koji je na snazi od 2002. godine, omogućava potpisnicima da njihovi avioni bez oružja lete iznad teritorija drugih država

nebo (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ugovor o otvorenom nebu koji omogućava državama da legalno nadgledaju teritorije jedna druge, visi u vazduhu, jer Rusija tek treba da čuje od dolazeće američke administracije da li želi da se ponovo pridruži Sporazumu.

Moskva takođe ima neke svoje zabrinutosti oko Sporazuma, jer još uvek nije dobila uveravanja da drugi potpisnici Otvorenog neba, koji su takođe članovi NATO vojne alijanse, neće tajno deliti svoje podatke sa SAD-om.


Sporazum, koji je na snazi od 2002. godine, omogućava potpisnicima da njihovi avioni bez oružja lete iznad teritorija drugih država potpisnica, što u suštini znači da strane mogu mirno nadgledati druge teritorije bez ikakve eskalacije. Ako Vašington, koji se povukao iz Sporazuma u novembru, prima obaveštajne podatke od svojih saveznika, onda SAD ubiru sve nagrade iz Sporazuma bez kontrole njihove teritorije.

Kremlj je takođe zatražio da evropske zemlje ne ograničavaju ruske letove iznad svoje teritorije, što Moskvi omogućava da tamo posmatra američke vojne baze.

„Nažalost, još uvek nismo dobili nikakav ubedljiv odgovor zapadnih strana na Ugovor o otvorenom nebu u vezi sa našim zabrinutostima“, rekao je Vladimir Jermakov, šef za Odelenja za neširenje oružja i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu odbrane Rusije.

U razgovoru za novinsku agenciju RIA Novosti, Jermakov je upozorio da je „sudbina Ugovora o otvorenom nebu“ možda dovedena u pitanje.

„U slučaju da se SAD ne vrate Ugovoru, a ostatak učesnika ne bude spreman da pomogne u ublažavanju ruske zabrinutosti, još u maju smo upozorili naše partnere da razmatramo sve moguće opcije za odgovor“, rekao je Jermakov.

Jermakov je takođe odbacio ideju da se SAD vrate Sporazumu na „pojednostavljeni“ način, ali je napomenuo da Moskva čeka na verovatnog sledećeg američkog predsednika DŽoa Bajdena da iznese svoj stav.

U novembru je Piter Topičkanov, viši istraživač u Stokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira, rekao za moskovski dnevnik "Izvestja" da „nema sumnje“ da će informacije o ruskim vojnim aktivnostima dobijene putem aktivnosti Otvorenog neba biti prosleđene u Vašington.
 
„Istovremeno, Vašington neće moći javno da koristi ove podatke, jer bi potvrdio da saveznici krše ugovor“, dodao je on.
 
SAD su napustile Ugovor o otvorenom nebu u novembru, šest meseci nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio povlačenje. U to vreme taj potez kritikovali su mnogi članovi Demokratske stranke, uključujući Bajdena i predsednika Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Kako sada stvari stoje, 34 zemlje su potpisnice sporazuma, uključujući veći deo Evropske unije.

A šta će Rusija da lansira na nebo, pogledajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA