Najnovije

KAPETAN DRAGAN O SAVLAĐIVANJU STRAHA: Menjao bih deset hrabrih za jednog pametnog vojnika (VIDEO)

Odnos države prema srpskom vojniku i spoj znanja i viteštva je tema emisije “Srpski svijet”, u kojoj su govorili Kapetan Dragan, heroj odbrane Srpske Krajine i Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje i očuvanje srpske tradicije i kulture valjevskog kraja

Kapetan Dragan (Foto: Jutjub)

“Onog trenutka kad obučem uniformu, prestaju sve ideologije. Ja verujem da sada okupite moje momke i postrojite ih da će svako od njih izvršiti moje komande, jer veruju da ako im ja izdam komandu da to ima razlog i neće pitati zašto. Stekao sam takav autoritet kod njih i verujem da svaki oficir ima dužnost da napravi takav autoritet nad ljudima koje predvodi. To se stiče iskrenošću, ne možeš da blefiraš” – rekao je Kapetan Dragan, heroj odbrane Srpske Krajine.

Odnos države prema srpskom vojniku i spoj znanja i viteštva je tema emisije “Srpski svijet”, u kojoj su govorili Kapetan Dragan, heroj odbrane Srpske Krajine i Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje i očuvanje srpske tradicije i kulture valjevskog kraja.

“Ukoliko se srpskom vojniku objasni zašto je tu, on ostaje do kraja. Ja sam zavoleo vojsku kad je počeo rat. Nisam znao da sam Srbin dok me nisu u Zadru pročitali na spisku kao Srbina koji je okupirao teritoriju. Ja sam zaista smatrao da je biti jugosloven neka žrtva prema zajedništvu, tako sam vaspitan. Kad sam bio primoran da budem Srbin i kad sam video svu čast, borbu i spremnost vojnika, bio sam ponosan” – rekao je Marinko Lugonja.

Kapetan Dragan smatra da kad naučite da vodite računa o sitnicama, krupne stvari se same rešavaju. “To je razlika između vojnika i civila koji je obukao uniformu i neko mu rekao da je on vojnik. Obuka je bitna i važna. Svako mora u sebi da ima strah, ne volim hrabre ljude. Menjao bih 10 hrabrih za jednog pametnog. Strah je normalna reakcija, ko nema straha taj treba da bude oslobođen vojske. Strah se savlađuje znanjem” – kaže Kapetan Dragan.

On navodi da je 13,5 godina sam bio u zatvoru, bez kontakta sa Srbijom. “Tadašnji ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je javno rekao da se Srbija neće mešati u sukobe između Hrvatske i Kapetana Dragana. Zamislite kako je mogao, dripac, da izgovori to znajući da ne postoji ni jedan jedini dokaz protiv mene” – ističe Kapetan Dragan.

Kako je propao plan za ukidanje Republike Srpske, saznajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA