Najnovije

ŠVERC ISTORIJSKOG BLAGA IZ UKRAJINE U SRBIJU: Pronađeno preko 2000 predmeta (VIDEO)

Na srpskoj granici zaplenjena je velika količina arheoloških artefakata iz Ukrajine. Obuhvaćeno je preko dve hiljade predmeta, uključujući delove oružja, nakit i figurice.

Artefakti iz Ukrajine (Foto: Telegram printskrin)

U noći između 29. i 29. decembra na graničnom prelazu Srpska Crnja, srpski carinici su zajedno sa policijom otkrili i zaustavili pokušaj krijumčarenja bogate arheološke zbirke od 2.113 antikviteta iz različitih perioda.

Neobična kolekcija otkrivena je kada je kamion sa rumunskim registarskim oznakama u Srbiju vozio 46-godišnji državljanin Srbije. Kamion koji je vozio parket od Ukrajine do Srbije stajao je u večernjim satima u redu za kontrolu ulaska. Vozač je, na pitanje carinika o teretu, odgovorio da je nosio samo dva paketa slatkiša, kao i robu naznačenu u carinskoj dokumentaciji.

Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija s alatima bile ispunjene starinama iz različitih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda i srednjeg veka, kao i predmetima iz arheoloških kultura starih Slovena i Kelta.

Ukupno su carinici izbrojali 2.113 predmeta, uključujući priveske, prstenje, razne alate i oružje, narukvice, broševe, ukosnice, vrhove koplja i strela, sekire, pa čak i palice, kašike, igle, sekače, ključeve, ostruge, kopče za kaiševe, dugmad, kovanice, itd.

S obzirom na veličinu i raznolikost kolekcije, nemoguće je utvrditi njenu vrednost bez stručne analize. Svi predmeti biće predati na ispitivanje.

Međutim, očigledno je da su od velike istorijske i arheološke vrednosti.

Nakon otkrivanja kolekcije, vozač je carinicima rekao da kolekcija nije njegova, ali je pristao da je za malu naknadu preveze iz Ukrajine u Srbiju. Upozoren je da će biti kontaktiran po dolasku u zemlju.

Kakve tajne krije klinika Šarite u Berlinu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA