Najnovije

POMPEO OSUO PALJBU PO TURCIMA! Ogromne kritike američkog državnog sekretara na zasedanju NATO-a

Američki državni sekretar Majk Pompeo iskoristio je poslednji ovonedeljni sastanak NATO-a, da oštro kritikuje Tursku, navodeći da to što je kupila ruski oružani sistem predstavlja "poklon" Moskvi.

Majk Pompeo. (Foto: ria.ru)

To je potvdilo čak pet neimenovanih diplomata i zvaničnika, navodeći da je Pompeo na video konferenciji ministra spoljnih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva bezbednost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu sa Grčkom i Kiprom oko rezervi gasa.

Pompeo, koji napušta funkciju državnog sekretara u januaru 2021. godine, rekao je šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušogluu da je Turska pogrešila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha.

To je izazvalo i oštre kritike saveznika na račun Turske tokom sastanka, pre svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protiv-optužbe Čavušoglua, navode diplomate.

Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao "umeren", ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO, navodi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila "iskrena diskusija iza zatvorenih vrata", ali je odbio da govori o detaljima.

- SAD su pozvale Tursku u više navrata da reši pitanje S-400 (ruskog sistema naoružanja), da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu - naveo je taj zvaničnik.

Čavušoglu je danas izjavio da ne može da komentariše sastanak koji je bio poverljiv.

- Morali smo da kupimo (sistem naoružanja) od Rusije jer nismo mogli od naših saveznika - poručio je Čavušoglu dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dve zemlje i otvorena pitanja.

Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo izneo "nepravedne optužbe" i da nije postojao "ujedinjeni front" protiv Turske.

Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore sa Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduslova.

Lideri EU će, inače, 10. decembra razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko gasa u Sredozemnom moru.

Ruski stelt dron testirao nove mogućnosti! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA