Najnovije

AMERIKA STVORILA RADNU GRUPU ZA KUPOVINU S-400: Ne umeju pošteno da se takmiče

Turska i SAD dogovorile su se da će stvoriti zajedničku radnu grupu u vezi sa kupovinom ruske PVO sistema S-400 Trijumf od strane Ankare, rekao je šef turskog Ministarstva spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

S-400 (Foto: Jutjub)

„Tehnički pregovori su započeli“, dodao je on na konferenciji za novinare.

Isporuke najnovijih ruskih sistema, koje su izazvale krizu u tursko-američkim odnosima, počele su u leto 2019. godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme Patriot, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju lovaca F-35 Turskoj, kao i da će nametnuti sankcije u skladu sa CAATSA (zakon „O suprotstavljanju američkim protivnicima sankcijama“).

Ankara je odbila da popusti i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Kao rezultat, Sjedinjene Države uvele su sankcije turskim zvaničnicima i institucijama odgovornim za dobijawe Trijumfa, što, prema rečima državnog sekretara Majka Pompea, ugrožava američku vojsku.

Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, američka reakcija je još jednom pokazala nesposobnost Vašingtona da se pošteno takmiči.

Protivavionski raketni sistem S-400 Trijumf dizajniran je da uništi svako savremeno i perspektivno vazdušno-kosmičko oružje na dometima od nekoliko stotina kilometara, leteći preko čitavog raspona nadmorskih visina.

kako je Bajden '’predao dužnost'’, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA